Det tyske datamagasinet c't skal i det nyeste nummeret av papirutgaven, nummer 15 i år, beskrive i detalj en teknikk som kan brukes for å ta kopier av film utgitt på HD DVD eller Blu-ray Disc-formatene (BD).
De to formatene er langt bedre beskyttet mot alle former for kopiering enn dagens DVD-formater. Blant annet benyttes Advanced Access Content System (AACS). Digital gjengivelse i full oppløsning vil kun være mulig ved å benytte skjermkort og skjerm med støtte for en High Bandwidth Digital Content Protection-forbindelse (HDCP). Dette skal hindre at ukrypterte data skal kunne fanges opp.
Men det viser seg nå at det finnes en virkelig svakt ledd i denne kjeden. c't kaller det et "gigantisk hull".
Under tester av programvare for visning av film distribuert på denne måten, oppdaget c't at det er mulig å ta skjermdumper av filmen i full oppløsning. Dette gjøres ganske enkelt ved å trykke på Print Screen-knappen, som de fleste har på tastaturet sitt. Denne funksjonen kan gjøres automatisk ved hjelp av tilpasset programvare, slik at en skjermdump gjøres for hvert nye bilde i filmen. Settes bildene sammen, får man en perfekt kopi av filmen - riktignok uten lyd, men c't oppgir, uten å beskrive det nærmere i nettutgaven, at lyden kan fanges i en separat prosess og mikses sammen med bildene.
Dette hullet i kopisperren skal finnes i en OEM-utgave av Intervideos WinDVD-programvare, som i hvert fall følger med PC-ene Sony Vaio VGC-RC 204 og Toshiba Qosmio G30, som er utstår med holdsvis en Blu-ray Disc-spiller og en HD DVD-spiller. Sony og Toshiba regnes som hovedaktører for henholdsvis BD og HD DVD.
Les også:
- [15.09.2010] Kan ha gjort utbredt DRM-løsning ubrukelig
- [25.03.2008] Knekket avansert kopisperre for Blu-ray
- [29.12.2006] HD DVD-krypteringen er blitt knekket
- [28.06.2006] For få forskjeller på blålaser-systemene
- [14.12.2005] Rettighetssystem forsinker HD DVD
- [11.08.2005] Blu-ray har valgt rettighetssystem
Hullet er blitt bekreftet av Toshiba, som har annonsert oppdateringer til programvare og skjermkortdriveren, hvor skjermdump-funksjonen dermed vil bli deaktivert.
Den originale programvaren skal likevel ikke være i strid med sikkerhetsbestemmelsene fra AACS LA (Licensing Administrator). Toshiba forventer derfor ikke at den første WinDVD-utgaven vil bli blokkert gjennom en oppdatering av AACS-nøkkelen. Slike oppdateringer gjør at brukerne kan tvinges av AACS LA til å oppdatere programvare for å lukke hull i kopisperren.
Ifølge norsk lov er det lov å ta sikkerhetskopier av medier som dette, men ikke å omgå kopisperrer. Spørsmålet er om en så åpenbar svakhet i systemet som dette, gjør at denne formen for kopiering ikke kan regnes som en omgåelse av kopisperren.
Kultur- og kirkedepartementet skrev i en odelsstingsproposisjon om endringer i Åndsverksloven i februar 2005 at det er departementets oppfatning at systemer som nøytraliseres ved et tusjstrøk på selve platen eller et tastetrykk ved innlesing i datamaskin ikke vil oppfylle forslagets krav for beskyttelse, og at systemer som er så enkle å omgå ikke vil være tekniske beskyttelsessystemer i lovens forstand.