Næringsministerens høyre hånd og regjeringens "e-koordinator," statssekreter Tore O. Sandvik, reagerer positivt på Accentures rapport om nettbruk i det offentlige.
Av de 22 nasjonene som er med i undersøkelsen, får Norge og eNorge-planen til regjeringen, gode skussmål. Norge blir rangert som fjerde best i undersøkelsen.
Dette er opp fra en tidligere plassering på niende plass, som ble resultatet i fjor. Dette er gledelig for regjeringen og Sandvik, som invaderte regjeringskvartalet for nettopp ett år siden.
- One year in office! roper Tore O. Sandvik da vi konfronterer han med opplysningene. Han er særdeles fornøyd med utfallet av analysen til Accenture.
Han forteller nå at e-Norge satsingen er inne i en konsolideringsfase hvor rammeverket i planene skal innføres i kommunene og fylkene. Dette blir det viktigste fremover, ved siden av bredbåndsutbyggingen.
- Det er en grunnleggende organiseringsjobb som nå gjøres. Dette er knallhardt arbeid, men det skal store endringer til i forvaltningen, sier Sandvik til digitoday.no.
Blant annet skal kommunene rundt om i landet etablere offentlige servicesenter. Sandvik forteller at nettet kommer til å spille en viktig rolle i dette. De offentlige servicesenterene skal nemlig være en "one stop shop" for offentlige tjenester- hvor kommunale tjenester skal presenteres sammen med statlige. Det vil si: Alt fra byggesøknader til trygdesaker.
- Et slikt servicesenter vil også komme på nettet, sier Sandvik. Han i møtegår dermed Accenture-partner Roy Grønlis innvendinger mot den norske modellen, hvor man ikke har samlet alle de offentlige funksjonene i et enhet- ett treffpunkt- men i stedet satset på at hver enkelt etat skal etablere nettjenester.
Sandvik har nettopp kommet hjem fra representasjon i blant annet Kina, og sør-øst Asia. eNorge initiativet som minister Grete Knudsen lanserte da hun tiltrådte i fjor, skal brukes aggressivt til å markedsføre Norge som et foregangsland.
- Vi skal bruke eNorge planen til å markedsføre oss i utlandet. Vi vil at utenlandske selskaper skal etablere seg i Norge med utviklingsbaser. Man har jo sett at en gigant som Intel har etablert seg i Trondheim, for eksempel, sier Sandvik.
Etter å ha kommet hjem fra Asia sitter Sandvik igjen med inntrykket at det store utland er meget interessert i det som skjer i dette lille, ukjente og kalde landet.