Vi har den siste tiden hørt stadig mindre fra aktører som tidligere i sommer og høst skrøt av "store baller" og listet opp "sjarmerende billige" aksjer. Aksjemarkedene internasjonalt og ikke minst i Oslo har bare fortsatt og falle. Investorenes fokus har skiftet fra vekst-case og selskaps-spesifike momenter, til markedspsykologi og makroforhold.
Hva vi ikke har sett spesielt mye til er nedjustering av resultat-estimater i IT-sektoren.
Med et kursfall i IT-sektoren på 50 prosent i løpet av få måneder er det flere aksjer som i dag kan se ut til å være på billigsalg. Forutsetningene for at vi skal se en oppgang i IT-sektoren i nær fremtid er imidlertid flere.


- Uendrede estimater. Dersom vi etter fremleggelsen av tredje kvartals regnskapstall ikke ser reduserte inntjeningsestimater er det fremdeles mulig å argumentere for "billige aksjer".
- Tilgjengelig likviditet. Det er vanskelig å se for seg en tilstrømning av privat kapital i dagens marked. Samtidig er det vanskelig å se for seg at utlendingene skulle strømme til. Uten god likviditet og likvide investorer blir det ingen skikkelig oppgang.
- Tillit til markedet. Enkelte investorer har god grunn til å føle seg lurt, de fleste er skremt, etter den siste tidens børsutvikling. En ny oppgang forutsetter tillit både til informasjon fra selskapene, analyser fra meglerhusene og til andre markedsaktører.
- Stabilitet internasjonalt. Det er vanskelig å se for seg økende likviditet eller tilstrekkelig tillit uten relativt stabile internasjonale forhold. Positive utsikter internasjonalt er ikke nødvendig, men situasjonene må stabiliseres. Det gjelder både politisk i Asia (Japan) og Øst-Europa, samt i mulig konfliktområder som Balkan og Midt-Østen. Utviklingen i Yugoslavia og mellom Tyrkia / Israel og Syria, er i så måte ikke betryggende.
Det er mildt sagt usikkert om disse forutsetningene kan oppfylles i nær fremtid, hvilket ikke lover godt for IT-aksjer, eller andre aksjer for den sakens skyld.