JUSS OG SAMFUNN

Et åpnere samfunn med nye karttjenester

Lager oversikt over overvåkingskameraer og dårlige veier.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
30. des. 2010 - 10:56

Frivillig innsats har bidratt til at tjenester som Wikipedia og OpenStreetMap ikke bare omfatter store mengder innhold, men på mange områder er mer oppdaterte enn sine kommersielle konkurrenter.

Men håpet er at dugnadsånden ikke stopper her. I Norge har det nylig blitt på frivillig basis blitt opprettet flere tjenester som har stort potensial til å komme til nytte for mange.

I disse overvåkingstider har Petter Reinholdtsen, som kanskje er mest kjent som leder av Norwegian Unix User Group (NUUG), opprettet en karttjeneste som har som mål å vise posisjonen til overvåkingskameraene i Norge i et OpenStreetMap-basert kart.

Overvåkningskamera i Norge
Overvåkningskamera i Norge

– Foreløpig har vi kun en brøkdel av alle kameraene i Norge, og målet er å få et komplett kart med referanser inn i Datatilsynets kameraregister for å kunne bruke dette verktøyet til å finne ulovlige overvåkningskamera, forteller Reinholdtsen.

Så langt har 25 personer bidratt, men Reinholdtsen håper at flere vil bidra.

Et tysk prosjekt står forøvrig bak et tilsvarende kart for hele verden.

En annen karttjeneste med brukerskapt innhold er FiksGataMi. Denne tjenesten er er basert på koden til britiske FixMyStreet og tilpasses norske forhold av NUUG. Nettstedet er tilgjengelig, men det gjenstår fortsatt en del før tjenesten er klar til bruk. Inntil videre er det bedre å se på den britiske tjenesten for å få en idé om hvordan FiksGataMi vil fungere.

Tanken bak disse tjenesten er at brukerne kan rapportere om eller diskutere alt fra hull i asfalten til gatebelysning som ikke fungerer. Ved å skrive inn gateadressen eller postnummeret til det aktuelle stedet, blir man vist et kart som man kan klikke, nøyaktig der problemet finnes. Da blir man vist et skjema hvor problemet kan beskrives.

Det er også mulig å se alle rapportene, sortert etter kommune og status. Målet er selvfølgelig at ansvarlige veimyndigheter, både lokalt og sentralt, tar i bruk tjenesten.

Det finnes lignende tjenester, blant annet denne hos NAF eller denne hos Oslo Kommune, men da handler det mest om enveiskommunikasjon, og i mindre grad om synliggjøring av problemene. FiksGataMi dessuten gjelde alle typer veier og for hele landet.

En tredje karttjeneste som verdt å merke seg er Bygninger.no. Dette er en tjeneste laget av Thomas Flemming, som til daglig jobber med webutvikling ved Universitetet i Oslo.

Denne tjenesten består riktignok ikke av brukerskapt innhold, men tilbys like fullt på frivillig basis. Det Flemming gjør er å bruke offentlige data fra websidene til Plan- og bygningsetaten i Oslo til å vise nye byggesaker på et kart basert på Google Maps.

Marker området du vil ha varsel om byggesaker fra via Bygninger.no.
Marker området du vil ha varsel om byggesaker fra via Bygninger.no.

– Dataene hentes ut via screenscraping, men forhåpentligvis vil dataene legges ut som rådata på maskinlesbar form en gang i fremtiden, skriver Flemming i en e-post til digi.no.

Brukere som registrerer seg på nettstedet vil kunne plassere en blå sirkel på kartet og motta e-postvarsel om nye byggesaker som gjengjelder eiendommer innenfor sirkelen. Dette vil kunne fungere som en utvidet form for nabovarsel.

– Jeg bor selv på Nordstrand i Oslo, hvor veldig mange villaer har blitt revet de siste årene for å bli erstattet av høyhus. Normalt er det bare personer som eier eiendom som grenser til den aktuelle tomten, som får nabovarsel, skriver Flemming.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.