OSLO (digi.no): Inspirert av sine kolleger i EU og fremskritt i nabolandene våre Danmark og Sverige, skal også den norske regjeringen lage sin «digitale agenda».
Et styringsdokument som favner flere departementer skal legges frem tidlig neste år. Hensikten er å sikre økt verdiskaping og mer innovasjon gjennom smartere bruk av IT.
Idéstafett
I den anledning inviterte IKT-Norge denne uken til en stafett, hvor de overleverte 209 idéer og innspill fra store deler av norsk IT-bransje, samt flere kommuner og enkeltpersoner.
- Digital agenda er et av de viktigste dokumentene som regjeringen skal lage fremover. Her spiller IT-næringen en viktig rolle. Vi skal bidra til en bedre borgerservice og en mer effektiv offentlig sektor, åpnet IKT-Norges generalsektær Per Morten Hoff under møtet som ble avholdt i Dansens Hus i Oslo tirsdag formiddag.
Toppledere og representanter fra blant annet Accenture, IBM, Microsoft, EDB Ergogroup, Cisco, Google, Redpill Linpro, Sofware Innovation, Visma, HP, Bouvet og CapGemini fikk alle to minutter hver seg til å overbevise hovedgjesten: Fornyingsminister Rigmor Aasrud.
- Europa og verden er i en krevende økonomisk situasjon. IKT bidrar mye til produktivitetsforbedringer. Det er på mange måter drivstoffet til innovasjon i Norge. IT er en viktig næring. Derfor ønsker vi å lage en digital agenda for Norge som er en stategisk tilnærming til IT-bransjen, og for å tenke strategisk rundt utfordringene som IT-næringen har, sa statsråden og varslet at dokumentet skal legges fram første kvartal 2012.
Kan spare milliarder
Mange av forslagene hun fikk servert var av kjent karakter, men kan likevel gi innsparinger i milliardklassen. Som Visma-sjef Øystein Moans ønske om å kutte ut papirfakturaer også mellom bedrifter:
- Flere hundre million fakturaer går i dag på papir. Det er ganske avleggs. I Danmark innførte man allerede for fem år siden e-faktura mot staten. La oss si at innen 1. juli 2013 skal alle fakturaer til offentlig sektor være elektronisk. Og ved inngangen til 2014 bør det bli forbudt å sende papirfaktura mellom organisasjonsnummer. Det vil gi besparelser i flere milliarder-klassen, sa Moan.
Accenture Norge-sjef Nils Øveraas tok til orde for å bygge ut tjenestetilbudet på toppen av Altinn-prosjektet, der de selv er den sentrale leverandøren. Han mente det ligger et stort og uutnyttet potensial rundt Altinn.
Slik fortsatte det i stor grad. Mange av de sentrale leverandørene kom med ideer og innspill som i stor grad direkte kan knyttes til deres egen butikk.
Flere eksempler:
Nettverksgiganten Cisco ønsker at det skal bygges fiber til alle hjem, noe norgessjef Jørgen Myrland sa vil koste 30 milliarder kroner.
IBM-topp Morten Thorkildsen representerte sitt eget selskaps satsing på sensorteknologi på samme gode vis. En integrert overvåkning med sensorer i sjøen og analyse i sanntid kan avdekke problemer før miljøskadene inntreffer. En slik satsing kan sette Norge på kartet i global sammenheng, mente han.
Ikke typisk norsk å lykkes med IT
- Det gjør kanskje litt vondt å erkjenne det, men det er ikke typisk norsk å lykkes med IT, sa Redpill Linpro-sjef Margrethe Gleditsch.
Selv om hun tok til orde for mer satsing på forskning, og i forslagene sine er svært opptatt av åpne data og forskningsresultater, ga også hun råd som kan knyttes direkte opp som eget selskaps produkter og tjenester.
- Alle vet hvor frustrerende det er hvis nettjenester går ned. Det er viktig å sikre at offentlige nettsider alltid leverer. Google, Facebook, Twitter og Wikipedia er alltid oppe, og det gjøre det med norsk teknologi som er fritt tilgjengelig, sa Gleditsch med klar referanse til deres eget friprog-produkt, webcache-løsningen Varnish.
Flere milliarder
EDB Ergogroup foreslår på sin side innføring av nye digitale tjenester for sykemelding og refusjon, som de mener Norge kan spare milliarder av kroner på, årlig. De er selv igang med et forprosjekt med Helse Vest om disse løsningene, hvor hensikten blant annet er å gjøre papirversjonen av sykemeldinger overflødig.
Datafrislipp
Bedre tilgang til åpne offentlige data er en gjenganger i forslagene som er samlet inn. Systemutvikler Jørund Leknes i Kantega, og tidligere politisk rådgiver i Fornyingsdepartementet, ivret for å øke datatilgangen.
Leknes pekte på at det ligger et stort potensial i å tilgjengeliggjøre data også fra aktører som blir finansiert gjennom offentlige midler.
- Norges geotekniske institutt får midler fra staten til å skape skred-data, uten at dette gjøres tilgjengelig. Å frigjøre dette kan bidra til nye spennende tjenester, mente han.
Mest fra programvaregiganten
Microsoft har levert det mest omfattende av innspillene som er tatt med i IKT-Norges samlede forslagsliste. Der andre bidragsytere har nøyd seg med noen få avsnitt, går deres innspill over 13 sider og favner bredt med temaer som rammebetingelser, offentlige anskaffelser, satsing på nettskyen, IT-kompetanse, eHelse og IT i skolen.
De ber dessuten om en nøytral teknologipolitikk. Under dette punktet tar de nok en gang til orde for at statens referansekatalog for tillatte dokumentformater bør sidestille deres eget OOXML-format med ODF.
- Er det en fare for at IT-selskapene, IKT-Norges egne medlemmer, her meler sin egen kake med innspillene sine?
- Jo, helt klart. Men har har vi godt med filter. Statsråden deltar med fire statssekretærer og politiske rådgivere. De greier nok å se igjennom kortene om hva som er produktsalg. Vi har prøvd å unngå det, sier Per Morten Hoff til digi.no.
- Ikke mye nytt
Fornyingsminister Rigmor Aasrud ga uttrykk for at de var stor bredde i de mange forslagene som kom. Selv hadde hun satt av over to timer av sin hektiske arbeidsdag for å lytte til IT-bransjens råd.
Aasrud syntes derimot «ikke at det kom fram veldig mye nytt», men takket likevel for mange spennende innspill.
- Jeg har snakket med mange av dere de siste halvannet til to årene, og det er ikke sånn at det var veldig mange overraskelser, men det er gode innspill.
Statsråden kom også med et hjertesukk, da hun tok opp at bare halvparten at IKT-lærlingene i Oslo og Akerhus har fått lærlingplass.
- På dette punktet bør dere som bransje gå i dere selv. Hvorfor er det 30 ledige. Vi trenger ikke bare programmeringskompetanse. La de begynne, så utvikler de seg og blir kanskje motivert for å gå videre senere, mente hun.
IKT-Norges generalsekretær sier han håper innspillene blir til det han kaller et «levende dokument».
- Her her vi mye å lære av EU og nabolandene våre. Vi skal i hvert fall sørge for å slå i bord og mase og være på barrikadene for å unngå det som ofte skjer: At man er veldig fornøyd når man har laget dokumentet, men så legges det i skuffen.
Burde vært overlevert på floppy!
Avslutningsvis peker Per Morten Hoff selv på et paradoks. Da de tirsdag overleverte IT-bransjens innspill til IT-ministeren, så gjorde de det på papir. Innpakket i enda mer papir.
- Jeg biter meg litt i tunga. Det burde selvsagt vært overlevert på floppy-diskett, spøker han.
Arrangementet ble overført på regjeringens nett-tv. Her er opptakene nå arkivert og hensiktsmessig inndelt i kapitler etter hvem som prater.
Les også:
- [25.09.2013] Difi bryter egne IT-standarder
- [22.03.2013] Her er Norges digitale agenda
- [26.09.2012] Fornøyd med offentlige nettjenester?
- [16.04.2012] Spør danskene om råd
- [17.02.2012] Lei av svensk monopol på skole-IT
- [16.02.2012] Oslo ber staten om IT-hjelp
- [10.02.2012] Setter skattefuten på plass
- [30.01.2012] Vurderer statlig IT-gigant
- [27.01.2012] Halvdigitalt tøv i Oslo kommune
- [26.01.2012] EDB Ergo skal selge finsk e-helse
- [20.12.2011] Disse kjemper om din kjernejournal