JUSS OG SAMFUNN

EU advarer Google

- Å kombinere så mye brukerdata truer personvernet.

16. okt. 2012 - 09:59

EU ber Google gjøre om på sine nye personvern-retningslinjer og praksisen med å sammenstille brukerdata på tvers av alle tjenester.

- Å kombinere brukerdata i så stor skala utgjør en høy risiko for folks personvern, heter det i brev fra Brussel til nettgiganten, som Reuters har fått tilgang til.

Det var i mars at Google erstattet retningslinjer fra deres nærmere 70 ulike tjenester, deriblant Youtube, Gmail, søk og Google+, med ett enkelt dokument. Brukerdata fra tjenestene som før dette i liten grad var delt mellom dem, ble samtidig samlet i en diger database.

Dette skjedde trass protester fra personvernorgan både i USA og Europa. Blant annet hadde EU bedt Google om å vente med gjennomføringen.

Anbefalinger

Brevet som Reuters gjengir er en klar advarsel, men går ikke så langt som å stemple Googles praksis som ulovlig. I stedet kommer EU med 12 klare anbefalinger, som vil sette forholdene i tråd med europeiske personvernlover.

De første fem punktene omhandler at Google må informere brukerne om hvordan deres persondata og trafikkmønstre blir brukt, med særlig fokus på lokasjonsdata og kredittkortopplysninger, skriver nyhetsbyrået.

Videre krever EU-myndighetene at Google redegjør for sine intensjoner og metoder for sammenstilling av data på tvers av sine tjenester.

- Denne saken handler om hvilke enorme oppsamlinger av personopplysninger som en aktør nærmest med monopol har, med bruksområder knyttet til direkte markedsføring og så videre, men også for formål for fremtiden som vi ikke kjenner til, sier Datatilsynets informasjonsdirektør Ove Skåra til digi.no.

I brevet som skal være signert av 24 av EUs 27 datatilsyn, samt kolleger i Kroatia og Liechtenstein, blir nettgiganten også bedt om å eksplisitt spørre brukerne sine om samtykke før dataene fra de ulike tjenestene buntes i en større sammenheng.

Retorikken fra EU kunne vært sterkere. Her synes det å være lagt opp til et løp der Brussel ønsker å løse saken i minnelighet. Dersom Google ikke følger anbefalingene kan det derimot være duket for rettssak og bøter.

Truer med rettssak

Det er det franske datatilsynet CNIL som har etterforsket saken på vegne av EU. Konklusjonen der er at Google personvernregler ikke er i samsvar med lovverket.

- Google får noen få måneder, tre eller fire, til å tilpasse seg. Hvis det ikke skjer noe, vil vi gå til sak, uttalte CNILs leder tirsdag, ifølge NTB.

Google selv avviser at personvernreglene deres er i utakt med EUs personvernlover.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.