JUSS OG SAMFUNN

EU berømmer norsk friprog-satsning

EU-kommissær Neelie Kroes ga Heidi Grande Røys tips og ryggdekning for friprog-preferanse i offentlig sektor.

EU-kommisær Neelie Kroes har klart gitt uttrykk for hva hun mener om konkurranseforholdene i IT-verden med proprietære løsninger.

Kroes iskalde forhold til den amerikanske programvaregiganten Microsoft kom blant annet klart fram i en innledning konkurransekommissæren holdt på OpenForum Europe i juni om åpenhet rundt standarder – «Being open about standards».

    Les også:

Nå får IT-minister Heidi Grande Røys støtte fra EU-kommisæren. I et telefonintervju med digi.no fra Flesland flyplass forteller Grande Røys om møtet med Neelie Kroes.

EU-kommisæren har vært på et to dager langt møte i Bergen, der hun har diskutert IT og konkurranse med IT-ministeren og hennes stab.

- Jeg har fått en god støttespiller i Kroes som gir meg ryggdekning på det jeg jobber for. Det har vært et veldig stimulerende møte, sier Grande Røys til dig.no.

Kroes og IT-ministeren har utvekslet synspunkter rundt fri programvare og overvåking av konkurransepolitikk.

- Hun berømmet vår innsats rundt fri programvare med etablering av friprog-senteret og preferansepolitikk, framholder Grande Røys.

EU er i ferd med å legge frem et strategi-dokument der det slås fast at fri programvare skal foretrekkes. EU-kommisjonen foreslår blant annet at det skal kjøpes mer fri programvare fra åpen kildekode-utviklere.

Kroes er klar i sin oppfatning at et demokrati ikke skal kreve at noen borger eller bedrift skal tvinges eller oppmuntres til å ty til produkter fra ett bestemt selskap for å få tilgang til offentlig informasjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Grande Røys har utarbeidet en «preferansepolitikk» for fri programvare. EU-kommisæren har gitt IT-ministeren gode råd om hvordan hun skal forholde seg dersom hun støter på problemer når de innfører regelverket.

- EU-kommisæren gav meg råd om å reise til Munchen og se på forholdene der. De har som kjent kuttet Microsoft, sier hun.

I september erklærte den nederlandske regjeringen at de vil favorisere åpne standarder når de kjøper programvare. Singapore stoppet å bruke Microsoft Office i 2004 og Munchen har bestemt seg for å bruke Linux fremfor i Windows.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.