Kundene fikk tilbud om en pakke med høy netthastighet på den første gigabyten med data hver måned, men så bremset farten. I noen spesialtilbud ble enkelte tjenester – som Facebook, Twitter, Messenger og musikkstrømming fra Spotify eller Deezer – unntatt fra denne oppbremsingen, noe myndighetene mente var ulovlig.
Det ungarske tilsynet satte foten ned, og Telenor Ungarn – som tidligere var et datterselskap av det norske teleselskapet – gikk til sak. Retten i Budapest sendte saken videre til EU-domstolen, som altså har landet på myndighetenes side.
Ikke rettferdig
Unntaket var ikke rettferdig, konkluderer domstolen i en av avgjørelse som vil være med på å danne mønster for hva lags nettilbud som er tillatt i Europa. Ifølge retten er målet med nettnøytralitet å sikre fri adgang og frie valg for nettbrukerne. Telenors spesialavtaler gjorde det vanskeligere å bruke tjenester som ikke var en del av pakken.
– Slike pakker vil trolig føre til økt bruk av de tjenestene som er inkludert, og dermed redusere bruken av andre tjenester og apper, heter det i en uttalelse fra retten.
Telenor solgte den ungarske virksomheten i 2018, men det tidligere datterselskapet fikk beholde navnet i en periode etter salget.
Telenor advarer mot ny svindelmetode