JUSS OG SAMFUNN

EU forkastet patentdirektivet

Med et overveldende flertall har Europa-parlamentet forkastet direktivet om patenter på programvare.

7. juli 2005 - 07:47

Med 648 mot 14 stemmer, avviste Europa-parlamentet i Strasbourg i går lovutkastet for patenter på oppfinnelser som kombinerer programvare og maskinvare, "Patentability of Computer Implemented Inventions Directive"

Ifølge Reuters har EUs lovgivende forsamling aldri tidligere avvist en felles standpunkt fra de 25 medlemsnasjonene.

- Det er enda en milepæl i historien til et parlament som påtar seg sine plikter og utfører dem, sa parlamentets president, Josep Borell, under en pressekonferanse.

Ifølge Reuters sier den utøvende EU-kommisjonen at den vil respektere avgjørelsen og ikke bringe fram et nytt lovforslag innen dette området, men den advarte om at avstemmingen vil føre til fragmentering blant de 25 konkurrerende patentsystemene i EU-området og skape usikkerhet for næringslivet.

I Norge og Europa forøvrig har direktivet ført til splittelse innen IT-industrien. Små selskaper, spesielt de som støtter åpen eller fri programvare, har for en stor del vært motstandere av forslaget. Samtidig har mange av de større selskapene argumentert med at innføring av direktivforslaget ville gi dem bedre kort på hånden i kampen mot etterapere i Kina og andre land.

    Les også:

Det er likevel ikke noen krisestemning blant tilhengerne av direktivet.

- Selv om vi hadde ønsket en harmonisering av lovene på tvers av Europa, så vil i det minste opphavsretten innovatørene hadde i går, fortsatt gjelde i morgen, og dette er kritisk for europeisk konkurransedyktighet, sier Francisco Mingorance, direktør for offentlig policy i BSA, til Reuters.

- Patenter vil fortsatt utstedet av nasjonale patentkontorer og det europeisk patentkontoret i henhold til eksisterende lovgivning, sier Charlie McCreevy, talsperson for EUs interne markedskommissær.

Motstanderne av direktivet er derimot glade.

- Dagens system er 50 ganger bedre enn de ville ha blitt med lovforslaget. Ved ikke å ha et direktiv, beholder man døren åpen for å samle mer statistikk og for å innse hvilken stor katastrofe det amerikanske systemet utgjør, sa Felipe Wersen i Foundation for a Free Information Infrastructure, som representerer tilhengere av fri programvare og en rekke mindre, europeiske programvareselskaper.

Jonathan Zuck, president i Association for Competitive Technology, sier til Reuters at hans organisasjon nå vil arbeide for å gjøre dagens system rimeligere, forutsigbart og tilgjengelig for mindre selskaper.

- Dette spørsmålet var ikke klart for å bli tatt opp. Lovgivningen er ikke modent. Vi trenger en debatt som går mer i dybden, sier den tidligere franske statsministeren Michel Rocard, som opptrådte som sponsor for lovforslaget i parlamentet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra