Europakommisjonen vil starte etterforskning etter at Spotify anmeldte Apple for brudd på EUs konkurranseregler, melder Financial Times (bak betalingsmur).
Spotify mener at Apple gir sin egen musikkstrømmetjeneste, Apple Music, urettferdige fordeler, og begrenser valgmulighetene i App Store.
Tar 30% av inntektene
– De siste årene har Apple introdusert regler i App Store som begrenser valgmuligheter og innovasjon på bekostning av brukeropplevelsen. I praksis opptrer de både som spiller og dommer for bevisst å begrense mulighetene for andre app-utviklere, skrev Spotify-toppsjef Daniel Ek i en kunngjøring i mars.
I etterkant av Spotifys klage skal EU-kommisjonen ha snakket med blant annet kunder og rivaler av selskapet, før de bestemte seg for å sette i gang en formell etterforskning mot Apple.
Spesielt kritiserer Spotify den såkalte «Apple-skatten», hvor Apple tar 30 prosent av hvert Spotify-abonnement som opprettes via App Store det første året, deretter 15 prosent hvert påfølgende år.
Spotify mener at denne «skatten» er spesielt urettferdig fordi den er målrettet mot musikktjenester, men ikke andre tredjepartsapper som Uber eller Deliveroo.
Klagen går også på at Apple skal ha blokkert Spotifys oppdateringer ved flere tilfeller, og stengt selskapets app ute fra flere plattformer, som Siri, Homepod og Apple Watch.
– Vil ha alle fordelene til en gratisapp, uten å være gratis
I et tilsvar til klagen skrev Apple at Spotify vil ha alle fordelene til en gratisapp, uten å være gratis. De peker på at de fleste Spotify-kunder bruker gratisversjonen eller har strømmetjenesten inkludert i mobilabonnementet, og at ingen av disse utgjør noen inntjening for Apple.
– Apple formidler Spotify til kundene våre. Vi bidrar med plattformen som brukerne laster ned og oppdaterer appen fra. Vi deler essensielle verktøy for programvareutvikling for å støtte Spotifys apputvikling. Og vi har bygd et sikkert betalingssystem – ingen liten oppgave – som lar brukerne ha tillit til «in app»-transaksjoner. Spotify ber om å få beholde alle disse fordelene, og samtidig beholde 100 prosent av omsetningen, skrev Apple i en pressemelding som respons på Spotifys kritikk.
Også i 2016 anklaget Spotify Apple for å bryte konkurranselovgivningen, ved å nekte å godkjenne en ny versjon av Spotify-appen til iOS.
Hvis Apple blir felt, risikerer de å måtte punge ut med opp til ti prosent av sin globale omsetning, i følge The Verge.
Det er ikke første gangen EU-kommisjonen undersøker konkurransevridning hos IT-gigantene. I mars fikk Google en bot tilsvarende 13,7 milliarder kroner for å ha misbrukt sin dominans i markedet for nettannonser.