EU-kommisjonen har kommet med et utspill i forkant av flere store begivenheter i den pågående prosessen for å fornye den globale forvaltningen av Internett.
I en pressemelding heter det at kommisjonen tar på seg rollen som «ærlig mekler» i de kommende globale forhandlingene.
EU-kommisjonen mener avsløringene om overvåking i stor skala gjør dagens «USA-sentriske modell» lite troverdig.
– Det er nødvendig å mekle fram en myk overgang til en mer global modell samtidig som man verner om de grunnleggende verdiene i den åpne flerinteressent-baserte Internett-forvaltningen, heter det.
Tre sitater fra EU-kommisjonens visepresident Neelie Kroes presiserer hva EU ønsker: Europa har en egen rolle å spille, grunnleggende friheter og menneskeretter skal ikke settes på spill, og det er ikke snakk om å blande inn ITU eller andre FN-organer.
– Europa må bidra til en troverdig overgang innen internasjonal Internett-forvaltning. Europa må spille en sterk rolle i å definere nettets framtid.
– Det skal ikke forhandles om våre grunnleggende friheter og menneskerettigheter. Det skal vernes på nettet.
– Noen ber [Den internasjonale teleunionen] ITU ta kontroll over nøkkelfunksjoner på Internett. Jeg er enig i at stater har en viktig rolle, men ovenfra og ned-tilnærmingen er ikke det rette svaret. Vi må styrke flerinteressentmodellen for å verne om Internett som en rask motor for innovasjon.
EU-kommisjonens utspill omfatter tre konkrete krav og tre forslag til felles forpliktelser.
Kravene kan oppsummeres slik:
- Det må etableres en klar tidsplan for å globalisere Icann og «Iana-funksjonene».
- Det globale Internet Governance Forum (IGF) må styrkes.
- Det må lanseres en plattform på nett, en «Global Internet Policy Observatory», for å sikre innsyn i internettpolitikk.
- Det må gjøres en gjennomgang av uoverensstemmelser mellom nasjonale lovgivninger for å foreslå mulige felles løsninger.
Felles forpliktelsene kan oppfattes som et forslag til en mulig felles plattform:
- Endringsprosessene og de som deltar i dem skal bidra til økt innsyn, ansvarlighet og inkludering.
- Framtidige prinsipper for Internett-forvaltning skal verne om nettets åpne og helhetlige natur.
- Viktige avgjørelsesprosesser, for eksempel innen koordinering av domenenavn og IP-adresser, skal globaliseres med tanke på å verne Internettets stabilitet, sikkerhet og spenstighet.
EU-kommisjonene vil arbeide for dette i globale forhandlingsfora. Tre fora nevnes spesielt: Høynivåpanelet til Icann, IGF og NETmundial.
Icann-panelet ble opprettet i fjor høst, med blant annet Torbjørn Jagland som medlem. Panelet møttes for første gang 12. og 13. desember. Nye samlinger er berammet til utgangen av februar og til mai. Ved samlingen i mai skal det presenteres en rapport der det ventes klare synspunkter på både mulige tiltak og tidsplan for en forvaltningsreform.
NETmundial er et brasiliansk initiativ tatt i fjor etter et møte mellom Icann-sjef Fadi Chehade og Brasils president Dilma Rousseff. Det dreier seg om et «toppmøte» om global internettforvaltning i Rio de Janeiro i april. Rousseff var en av flere internasjonale statsledere som den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket og avlyttet. I motsetning til Tysklands kanseller Angela Merkel, har ikke Rousseff mottatt noen unnskyldning fra USA.
Både Icann-panelet og NETmundial kan betraktes som forarbeid til det niende årsmøte i IGF, som skal holdes i Istanbul 2. til 5. september. 19. og 20. februar er det en åpen forberedelsesrunde til IGF 2014 i Genève: Det er frist til 15. februar for å registrere seg.
Ifølge Neelie Kroes vil 2014 og 2015 være årene der det tegnes et nytt kart for hvordan det globale Internett skal forvaltes.