EU mener X bryter digitallov og villeder brukerne

Elon Musks sosiale medieplattform X, tidligere Twitter, bryter EUs digitale lover, sier EU-kommisjonen, som blant annet peker på falske verifiserte kontoer.

Elon Musk tok over som eier av Twitter i oktober 2022 og døpte om selskapet til X. Oppkjøpet av mediegiganten kostet Tesla-gründeren over 44 milliarder dollar.
Elon Musk tok over som eier av Twitter i oktober 2022 og døpte om selskapet til X. Oppkjøpet av mediegiganten kostet Tesla-gründeren over 44 milliarder dollar. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/NTB
13. juli 2024 - 09:05

EU-kommisjonen viser blant annet til at Xs verifiseringssystem for brukere, den blå haken ved siden av profiler, kan misbrukes av motiverte og ondsinnede aktører ettersom hvem som helst kan kjøpe statusen.

Før betydde en blå hake pålitelige kilder til informasjon, sier EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton.

– Nå med X er vårt foreløpige syn at de lurer brukerne, sier han.

– X har nå rett til å forsvare seg, men hvis vårt syn på saken blir bekreftet kommer vi til å ilegge bøter og kreve betydelige endringer, legger han til.

X avviser på sin side å ha brutt EU-lovene.

– Vi er uenige med EU-kommisjonens vurdering av det omfattende arbeidet vi har gjort for å føye oss etter digitallovene, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Strid om verifiseringsverktøy

Da X het Twitter, ble blå hakesymboler kun gitt til brukerkontorer til framtredende offentlige personer og selskaper etter at Twitter hadde verifisert identiteten til vedkommende.

Musk, som kjøpte teknologigiganten i 2022, bestemte seg imidlertid for å tillate blå hakesymboler for alle som kjøper et abonnement, noe som har ført til forvirring da ikke-verifiserte falske kontoer kan se ekte ut.

Da Breton kunngjorde kommisjonens avgjørelse i et innlegg på plattformen, svarte Musk kommissæren: «Hvordan vet vi at du er ekte?»

Risikerer gigantbøter

Under et sett av EU-lover kalt Digital Services Act (DSA) er sosiale medieplattformer med mer enn 45 millioner aktive brukere, slik som X, underlagt vidtrekkende regler for innholdsmoderering.

Brudd på reglene kan føre til store bøter. For enkelte selskaper kan denne boten være på opptil 6 prosent av den globale omsetningen. I unntakstilfeller, med en rettskjennelse, kan et selskap også midlertidig stenges.

Dette er første gang EU-kommisjonen offentliggjør foreløpige funn under DSA, som de har understreket ikke er endelige. X har nå mulighet til å sende et skriftlig svar for å forsvare seg.

Alexis Bogan i midten med moren Pamela Bogan til høyre og lege Fatima Mirza har et møte om den KI-genererte stemmen hennes. Bogan mistet ste…  Alexis Bogan skriver inn en melding til journalisten som intervjuer henne om tapet av stemmen etter en operasjon. Ved hjelp av kunstig intel…  Etter at Alexis Bogan mistet stemmen etter en operasjon, bruker hun telefonen til å snakke for seg. Ved hjelp av kunstig intelligens er hennes egen stemme gjenskapt. Her ber hun om en iskaffe på en Starbucks drive-in.
Les også

Mistet stemmen etter sykdom – KI og en app har gjenskapt den

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.