Den privateide non-profit-organisasjonen Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) er i dag ansvarlig for å koordinere svært sentrale deler av Internett. ICANN har blant annet ansvar for alle toppnivådomenene (TLD) - inkludert .com og .no - tildeling av IP-adresser og drift av rotserverne til DNS (Domain Name System).
Dette arbeidet gjøres på bakgrunn av en avtale, Joint Project Agreement, som ICANN har med USAs handelsdepartement. Avtalen utløper den 30. september i år.
På bakgrunn av dette oppfordrer EU-kommisjonen til at framtidig styringsordninger for Internett bør reflektere den nøkkelrollen det globale nettverket har fått for alle land, ikke bare USA.
EU-kommisjonen mener at den daglige administrasjonen av Internett fortsatt bør gjøres av prviate selskaper, men bare derfor selskapene opptrer på en uavhengig og ansvarlig måte. Kommisjonen mener at avgjørelser knyttet til Internett, spesielt de som dreier seg om åpenhet og sikkerhet, bør bli gjort på en måte som er transparent og mulig å revidere. Dette fordi avgjørelsene påvirker hele kloden.
- ICANN nærmer seg et historisk trinn i sin utvikling. Vil det bli en fullt uavhengig organisasjon, ansvarlig overfor det globale Internett-fellesskapet?, spør Viviane Reding, EU-kommisjonær for informasjonssamfunnet og media, i en pressemelding.
- Europeere vil forvente dette, og det er det vi vil jobbe for. Jeg ber USA om å samarbeidet med EU for å oppnå dette, sier Reding.
EU-kommisjonen mener at ICANN i framtiden bør operere innenfor klare retningslinjer som er definert gjennom internasjonal dialog. For eksempel, dersom ICANN skal føre tilsyn med tilpassede domenenavn, noe som vil åpne for at et nettsted kan erstatte ".com" ".hvasomhelst", bør organisasjonen ha klare retningslinjer og følge disse på en åpen måte. EU mener dessuten at framtide styringsordninger skal følge visse nøkkelprinsipper, spesielt gjelder dette respekten for menneskerettigheter og ytringsfriheten, men også behovet for stabilitet og sikkerhet på Internett.
Forslagene er presentert i et strategisk dokument, «Internet governance: the next steps», som er tilgjengelig her.