Et lite flertall av de folkevalgte i Europaparlamentet, 285 mot 281, stemte i går for et forslag hvor medlemstatene «oppfordres til å trekke tilbake eventuelle kriminelle anklager mot Edward Snowden, innvilge ham beskyttelse og dermed hindre utlevering av ham til tredjeparter, i en anerkjennelse av hans status som varsler og internasjonal menneskerettsforkjemper».
Viktig signal
Det dreier seg om en ikke-bindende oppfordring, men kan likevel et viktig signal til både medlemslandene og USA om det er på tide å komme ut av den fastlåste situasjonen. Snowden dro til Russland sommeren 2013 og er innvilget midlertidig asul der.
I en Twitter-melding skriver Snowden at han ikke ser på oppfordringen som et slag mot USAs regjering, men som en åpen hånd utstrakt av venner.
– Det er sjanse til å komme videre, skriver Snowden.
Les også: Safe Harbour, Snowden og keiserens nye klær
Bekymret over overvåkningen
Oppfordringen ble stemt fram side om side med en større resolusjon om elektronisk overvåkning av EU-borgere.
I en pressemelding fra parlamentet heter det at for lite har blitt gjort for å sikre borgernes fundamentale rettighet i etterkant av avsløringene om elektronisk masseovervåkning.
Parlamentsmedlemmene, med 342 stemmer mot 274, oppfordrer derfor EU-kommisjonen til å sikre at all dataoverføring til USA er underlagt et effektiv beskyttelsesnivå.
De uttryker også bekymring om overvåkningslovene i flere av EU-landene, inkludert Frankrike, Nederland og Storbritannia, i tillegg til samarbeidet tyske Bundesnachrichtendienst (BND) har med NSA.
Bakgrunn: – Tyskland spionerte på EU-land og USA