EU-kommisjonen gjennomfører denne uka en storaksjon mot e-bokhandlere. Dette går fram av en pressemelding
Årsaken er mistanke om brudd på EUs antitrustregler, prissamarbeid og kartellvirksomhet.
Hvilke e-bokhandlere det gjelder, blir ikke opplyst. Men det er et faktum at den eneste betydelige e-bokhandelen på pan-europeisk nivå er Amazons Kindle-butikk. Amazon har avdelinger i flere europeiske land, blant andre Storbritannia, Frankrike og Tyskland.
EU-kommisjonen understreker at det å bli etterforsket ikke er det samme som å være skyldig. Slike raid foretas jevnlig og uanmeldt. I mange tilfeller samarbeider bedriftene som raides med myndighetene, og dette kan i følge kommisjonen være avgjørende for utfallet.
Det europeiske markedet for e-bøker er langt mindre modent enn det er i USA, der mange aktører nå kjemper om en stadig større del av en sterkt voksende kake.
Nylig kunne Amazon forkynne at salget av e-bøker nå har gått forbi salget av uinnbundne billigbøker (paperbacks). Og at de nå selger tre ganger så mange e-bøker som bøker med stiv perm.
Mens Amazon i USA har fått konkurranse både fra Barnes & Noble-kjeden, Apples iBooks og andre tunge aktører, har Amazon så langt merket forsvinnende lite fra europeiske bokhandlerkjeder, nettbutikker og forlag.
Her hjemme ser det heller ikke ut til å bli fart i salget av norske e-bøker med det første. Selv om det storstilte Bokskya-prosjektet etter planen skal åpne i april. Bokskya er et samarbeid mellom så godt som alle norske forlag, og skal etter planen kunne tilby over 100 000 norskspråklige bøker fra dag én.
Skal vi tro signalene fra enkelte forlag, er troen på et levedyktig norsk e-bokmarked heller liten.
- E-boka blir ingen suksess i den versjonen den eksisterer i dag, uttalte Cappelen Damm-sjef Tom Harald Jenssen til Dagens Næringsliv i forrige uke.
Hvorvidt den norske bokbransjen klarer å styre unna EU-kommisjonens klør når og om de for alvor starter med e-bøker, gjenstår å se. Som EØS-medlem plikter Norge å følge EUs konkurranseregler. Men bokbransjen, med sine mange særordninger av pris- og distribusjonsregulerende art, har så langt sluppet unna via kulturpolitisk begrunnede unntak.