Europeiske regjeringer bør dele open source-programvare mellom seg, for å spare penger og effektivisere sine administrasjoner. Det er konklusjonen i en rapport som EU-kommisjonen nylig publiserte. Målet er å spare kostnader ved e-regjering, som bare i år vil stige med 28 prosent til 48 milliarder kroner.
Iføllge pressemeldingen er rapporten, kalt POSS, eller Pooling Open Source Software, finansiert av kommisjonens IDA-program. IDA står for 'Interchange of Data between Administrations', og det er akkurat det de mener vil bli både enklere og billigere ved å opprette en sentral for klarering og utveksling av open source-programvare.
Les også
Tysk offentlig sektor satser på Linux
Pentagon-studie støtter åpen kildekode
Politiker vil pålegge staten å bruke åpen kildekode
Sparer 175 millioner kroner på fri programvare i skolen
Det vil først og fremst dreie seg om applikasjoner som skal forenkle administrasjonen av offentlige anliggender som veier, helsevesen, utdannelse, skattesystemer og rettssystemer. Dermed er det ikke sagt at alle datamaskiner i EU vil ha Mandrake installert, men rapporten bruker likevel både Mozilla, KDE og OpenOffice som eksempler på programvare som distribueres under åpne lisensbetingelser.
Programvare som utvikles spesielt for e-regjering, bør slippes til POSS-portalen med slike åpne lisenser, så andre regjeringer kan få nytte av den, konkluderer rapporten. POSS skal også fungere som en kunnskapssentral der man kan få hjelp til å installere sitt ny-nedlastede skatteadministrasjons-system, for eksempel.
Rapporten går også inn på argumentene for å bruke Copyleft og GNU General Public License på programvare de utvikler, heller enn å låse dem til andre lisenstyper. Les rapporten her:
Pooling oopen Source Software