Google-motstanderne som har samlet seg i interesseorganisasjonen FairSeach klaget i april Google på nytt inn for EU-kommisjonen. Tidligere har organisasjonen primært konsentrert seg om Googles dominerende rolle innen websøk og eventuelt misbruk av denne. Men i april var det operativsystemet Android som kom i fokus. Thomas Vinje, som er rådgiver for FairSearch, sa den gang at Google bruker Android som en trojansk hest for å forlede partnere, monopolisere den mobile markedsplassen og kontrollere brukerdata.
I klagen het det også at Google distribusjon av Android til under kostpris gjør det vanskelig for andre tilbydere av operativsystemer å tjene inn igjen investeringer som gjøres for å konkurrere mot Android.
FairSearch består av både leverandører av mindre og ofte spesialiserte søketjenester, og av store selskaper som Oracle, Microsoft og Nokia. Det er første og fremst de to sistnevnte som nok merker at Android tilbys helt fritt.
I går skrev Financial Times at EU-kommisjonens konkurransetilsyn har valgt å granske i alle fall deler av klagen, etter at den til nå bare har gjort uformelle undersøkelser.
I granskningen skal antitrustgruppen, som er ledet av kommissær Joaquín Almunia, fokusere på angivelig konkurransehemmende avtaler mellom Google og smartmobilleverandører.
Dette inkluderer den nevnte, påståtte underprisingen av Android, men også påståtte forespørsler fra Google til mobilleverandører om å droppe eller utsette lanseringen av smartmobiler som er basert på konkurrerende operativsystemer eller som leveres med konkurrerende mobiltjenester.
EU-kommisjonen skal også vurdere om Google pålegger eksklusivitetsavtaler med mobilleverandører når det gjelder forhåndsinstallasjon og plassering av Googles mobiltjenester på mobilene, for eksempel YouTube.
Google benekter dette.
– Android er en åpen plattform som fremmer konkurranse. Mobilleverandører, -operatører og forbrukere kan bestemme hvordan de vil bruke Android, inkludert hvilke applikasjoner de vil bruke, sier selskapet i en uttalelse til Financial Times.
Kommisjonen skal allerede ha sendt et 23 siders spørreskjema til mobilprodusenter og -operatører. Dette skal inkludere 82 spørsmål om mobiloperativsystemer og forhåndsinstallerte tjenester i perioden 2009 til nå.
Les også:
- [16.10.2014] Ønsker EUs Android-granskning velkommen
- [09.04.2013] – Android er en trojansk hest