JUSS OG SAMFUNN

EU vedtok nettnøytralitet med smutthull

Til gjengjeld forbys roamingavgifter i EU-landene.

Europaparlamentet vedtok i går en samling med lover som blant annet omfatter nettnøytralitet, uten å inkludere noen av de foreslåtte tilleggene.
Europaparlamentet vedtok i går en samling med lover som blant annet omfatter nettnøytralitet, uten å inkludere noen av de foreslåtte tilleggene. Illustrasjonsfoto: YAY Media AS / Alamy/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
27. okt. 2015 - 19:27

Europaparlamentet vedtok i går lovpakken som legger grunnlaget for et europeisk, indre marked for elektronisk kommunikasjon, uten å inkludere noen av de foreslåtte tilleggene.

Som digi.no omtalte i går, så har det kommet mange kritiske røster mot de unntakene som det nye regelverket for nettnøytralitet åpner for.

Bakgrunn: Europas nettnøytralitet avgjøres i dag 

Utgangspunktet

I en pressemelding skriver Europaparlamentet at den nye loven vil tvinge selskaper som tilbyr internett-aksess å behandle alle trafikk likt, det vil si uten å blokkere eller sinke leveransen av innhold, applikasjoner eller tjenester til og fra utvalgte avsendere og mottakere, dersom det ikke er nødvendig for å adlyde rettsordre, overholde lover, hindre overbelastning av nettet eller for å hindre kyberangrep.

Det heter også at dersom det er behov for slike former for trafikkstyring, så skal disse være transparente, ikke-diskriminerende og proporsjonale. Det skal heller ikke vare lenger enn nødvendig.

Norsk syn: Balansert - ikke streng nettnøytralitet 

Unntak

Alt dette er nok de fleste enige om at er vel og bra – hadde det ikke vært for unntakene fra disse reglene. Kritikerne mener at disse unntakene gjør at den nye loven svekker nettnøytraliteten, i stedet for å styrke den.

Unntakene er også nevnt i pressemeldingen:

– En operatør vil likevel kunne tilby spesialiserte tjenester (slik som forbedret internett-kvalitet for visse tjenester), men bare dersom dette ikke påvirker den generelle internett-kvaliteten.

 

Bare en del av en pakke

Det er etter alt å dømme flere parlamentsmedlemmer som har vært skeptiske til lovens ordlyd, men som likevel har stemt for hele lovpakken fordi et nei ikke bare ville føre til utsettelse av den delen som omhandler nettnøytralitet, men av hele lovpakken.

Etter vedtaket ble det likevel sagt av parlamentsmedlemmener at vedtaket i Europaparlamentet ikke hindrer at medlemsstatene innfører nasjonale lover som sikrer nettnøytralitet bedre enn den nye EU-lovgivningen.

Günther H. Oettinger, kommissær for den digitale økonomien og det digitale samfunnet, sa under en pressekonferanse i går ettermiddag at det ikke har vært noen reguleringer om nettnøytralitet i Europa til nå, og at de nye reglene nå gir blant annet selskaper et sett med felles spilleregler knyttet til dette. Ifølge Oettinger er det ingen andre land eller regioner som har en lov som garanterer nettnøytralitet.

– Vi mener vi har lagt et godt grunnlag her, men må vente å se hvordan det ende opp i praksis, sa Oettinger.

Ikke lovfestet: USA forbyr «forkjørsrett» på nett

Roamingavgifter

Den nye lovpakken omfatter også et fullstendig forbud mot roamingavgifter i forbindelse med bruk av mobiltelefoner i EU. Dette vil gjelde fra og med juni 2017. Men allerede i fra og med 30. april 2016, vil disse avgiftene begrenses.

Det vil ikke være tillatt å kreve mer enn 0,05 euro i roamingsavgift per minutt for telefonsamtaler. Roamingavgiften får ikke overstige 0,02 euro for tekstmeldinger (SMS) og 0,05 euro per megabyte for mobildata.

Hva som blir den maksimale roamingavgiften på innkommende samtaler vil bli avgjort først senere i år, men det er ventet at denne avgiften vil bli betydelig lavere enn for utgående samtaler.

Det overordnede målet med dette er å fjerne denne formen for skattlegging av europeere som reiser omkring i Europa.

Telenor: – Blir ikke null roamingavgifter

Kompensasjon

Lovpakken inkluderer også et krav om at internett-leverandører må gi kundene en tydelig forklaring på hvilke opp- og nedlastingshastigheter de faktisk kan forvente. Ethvert avvik av betydning som skjer konstant eller jevnlig, vil gi kunden rett til å si opp kontrakten eller å få kompensasjon. Det vil være opp til de nasjonale reguleringsmyndighetene å vurdere om avvikene utgjør kontraktsbrudd eller ikke.

Les også: Ett Europa - ett telemarked 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.