KUNSTIG INTELLIGENS

EU har vedtatt verdens første KI-lov

EU-landene har gitt et endelig grønt lys for verdens første regelverk for kunstig intelligens. KI-loven kan snart komme til Norge. 

EU-landene har gitt et siste grønt lys for verdens første lov som regulerer bruken av kunstig intelligens.
EU-landene har gitt et siste grønt lys for verdens første lov som regulerer bruken av kunstig intelligens. Foto: Cornelius Poppe/NTB
21. mai 2024 - 12:07

Den nye KI-loven ble spikret på et møte i EUs ministerråd tirsdag.

– Dette er en stor milepæl for EU. Denne loven, den første i verden i sitt slag, håndterer en global teknisk utfordring som også skaper muligheter for våre samfunn og økonomier, sier Belgias statssekretær for digitalisering Mathieu Michel i en uttalelse.

Antall studenter som har blitt felt for KI-fusk har økt betraktelig det siste året. Bildet er kun ment som illustrasjon.
Les også

66 studenter tatt for KI-fusk: – Toppen av et gigantisk isfjell

Harde forhandlinger

Alle EUs 27 medlemsland ga tommel opp da KI-loven ble endelig vedtatt. Men forhandlingene i forkant var harde, blant annet når det gjelder ansiktsgjenkjenning.

Nå åpnes det for at politiet i utstrakt grad kan bruke ansiktsgjenkjenning, også der det bare er snakk om mistanke.

Heretter må også alt KI-generert materiale, både bilder, lyd og tekst, merkes. Dette skal bidra til å hindre spredning av falske nyheter og desinformasjon gjennom såkalte deepfakes.

Strenge krav

EUs KI-lov er langt mer omfattende enn USAs frivillige tilnærming. Tanken er at ved å etablere strenge regler for bruk av kunstig intelligens i teknologiens «barndom» kan man lettere håndtere risikoer som kan oppstå, samt forme et internasjonalt regelverk på KI.

Systemer som brukes i situasjoner med høy risiko, må møte en rekke krav når det gjelder blant annet åpenhet, nøyaktighet, cybersikkerhet og kvalitet, skriver DPA.

Slike systemer må godkjennes før de slippes på EU-markedet.

Noen systemer, som å score poeng i sosiale medier i kinesisk stil, blir forbudt.

Google mener avgiften er i strid med prinsippet om et åpent internett.
Les også

Google vil stenge kobling til nyhetssider i New Zealand

Hurtigspor i Norge

Norges digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) har tidligere lovet å innføre EUs KI-lov så raskt som mulig i Norge.

– Vi har hatt en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som har sett på hva som skal til for at vi skal klare å implementere KI-forordningen så fort som mulig i Norge, sa Tung til NTB da hun besøkte Brussel tidligere i år.

Apple-sjef Tim Cook under lanseringen av Iphone 16 i Steve Jobs Theater ved Apples hovedkvarter i Cupertino, California 9. september 2024.
Les også

Ny Iphone har kameraknapp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.