EUs politiorgan Europol vil gå helt nye veier når det gjelder etterforskningen av alvorlig krininalitet.
I følge BBC utreder nå organisasjonen å involvere vanlige nettbrukere i kampen mot lovbrudd.
Blant annet nevner de at stadig flere krinimelle kommuniserer via Skype og andre mer eller mindre lukkede samtalesystemer på nettet, «i den tro at de ikke kan spores».
Europol har med andre ord godt håp om at vanlige nettbrukere (eller rettere sagt uvanlig kompetente, vanlige nettbrukere) er bedre rustet enn dem til å trenge gjennom den digitale muren mellom politimyndighet og kriminelle miljøer. En mur som synes å bli høyere for hver dag som går.
Den nye planene gjelder ikke bare kriminalitet som foregår på nettet eller innebærer metoder relatert til Internett, slik som phishing, Nigeria-brev og identitetstyveri. Europol ønsker også at vanlige borgere skal være med å avdekke tradisjonell kriminalitet som narkotikaforbrytelser, menneskehandel, vold, trusler og vinningsforbrytelser.
Rent praktisk skal dette gjøres ved å sette opp et «tysterside» på nettet der folk kan rapportere inn forhold de oppdager under sin ferd på Internett.
Europols toppsjef Rob Wainwright kaller det et «Internet Crime Reporting Online System», og det ville ikke forbause oss om akronymet blir ICROS.
Wainwright og Europol er inspirert av et tilsvarende, nasjonalt system som Frankrike innførte i 2008. Dette har vist seg å være en stor suksess, og skal ha vært til stor hjelp fort politiet under etterforskningen av flere store kriminalsaker.