Denne uken er europeisk politi samlet i Sverige for å lære om filterløsningen vi har i Norge som stopper overgrepsbilder av barn. Sentralt i dette opplegget er samarbeid med den IKT-næringen. Bransjeforeningen IKT-Norge har derfor bidratt til opplæring i bransjesamarbeid.
- Både på vegne av bransjen og meg selv er det godt å vite at man kanskje kan bidra til at færre barn blir utsatt for overgrep med det arbeide vi sammen har gjort i å etablere et slik filter, sier direktør for næringsutvikling i IKT-Norge, Fredrik Syversen som deltok på treningen på tirsdag 12 desember. – Vi har tradisjon for samarbeid mellom myndigheter og næring i Norge, dette er ikke så vanlig i resten av Europa. Det var derfor viktig at vi deltok for å vise europeisk politi at det faktisk er mulig å samarbeid med telekomnæringen, sier Syversen.
På konferansen som var i regi av EUROPOL fortalte IKT-Norge om de erfaringene vi har i Norge basert på det filteret som Telenor og Kripos etablerte i november 2004. De europeiske politifolkene var spesielt opptatt å finne ut av suksesskriteriene for et samarbeid. Spørsmålene dreide seg om hvordan det enkelte selskap ville reagere, hvordan media ville reagere, og ikke minst hvilke argumenter fungerer for å få til et slikt samarbeide.
– De fleste av politifolkene hadde ikke hatt kontakt med teleselskaper, da er det vanskelig å samarbeide. Vår misjon var å motivere for samarbeid da det er avgjørende i kampen mot overgrepsilder på nettet, sier Syversen.
- Vi har oppnådd nordisk enighet om en modell der politiet i stor grad er garantisten for kvaliteten på de listene som ligger til grunn for det filteret vi i Norden benytter, sier Fredrik Syversen. Modellen bygger på den enigheten som Telenor og KRIPOS jobbet frem for 2 år siden. Den modellen har vist sin styrke ved at det nå eksiterer mer eller mindre like løsninger i Sverige og Danmark. Europa følger nå etter!