BEDRIFTSTEKNOLOGI

- EUs dataregler holder ikke mål

Hemmelig utlevering av nettskydata til USA bekymrer EU.

6. juli 2011 - 09:38

EUs eget personverndirektiv, «Data Protection Directive», er i konflikt med USAs omstridte Patriot Act-lovverk, som ble vedtatt etter terrorangrepene 11. september 2001.

Microsoft innrømmet i forrige uke at data lagret i nettskyen, fysisk på servere i Europa, kan bli utlevert til amerikanske myndigheter. Ifølge programvaregiganten gjelder det alle nettskyleverandører med hovedsete i USA. De sier at slik utlevering kan foregå skjult ved rettspålegg.

Erkjennelsen har medført sterk bekymring i EU-systemet. Representanter i Europaparlamentet krever nå handling.

Flere stiller spørsmål ved om det europeiske databeskyttelseslovverket som kom i 1995 har noen effekt overhodet, ifølge ZDnet.

I Danmark fraråder man nå bruk av nettskyen til lagring av personopplysninger. Datatilsynet i Norge sier at det kan bli aktuelt også her til lands.

Personopplysinger lagret på servere i EU/EØS-området kan allerede overføres til virksomheter i USA, etter den såkalte Safe Harbour-avtalen. Rimelig sikring av dataene og et klart definert og effektiv håndheving av regelverket, er blant bestemmelsens prinsipper.

- Dette lovverket er knapt verdt papiret det er skrevet på, mener juridiske eksperter som amerikanske Computerworld har pratet med.

Sophia In't Veld, nederlandsk medlem av EU-parlamentets komité for borgerettigheter, spør om EU-kommisjonen vil ta inn over seg at USAs Patriot Act i praksis trumfer det europeiske direktivet for datasikkerhet.

- Det kan ikke være intensjonen med (EUs) lovverk, sier hun i et blogginnlegg (oversatt fra nederlandsk) om saken.

Overfor Computerworld påpeker hun at amerikanske myndigheter neppe ville godtatt situasjonen dersom rollene var reversert. Altså at europeiske stater hadde anledning til å kreve data utlevert fra infrastruktur i USA.

- Jeg håper [EUs justiskommissær Viviane Reding] svarer snart, ettersom dette er en svært viktig sak. Det som i praksis står på spill er hvorvidt EU kan håndheve egne lover på eget territorium, eller om de kan trumfes av lover i tredjeland.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.