EU la i dag endelig frem sin evalueringsrapport om datalagringsdirektivet, en rapport som er over 200 dager forsinket. Rapporten kommer bare to uker etter at Ap og Høyre sikret stortingsflertall for innføringen av direktivet i norsk lov.
Les også:
- [05.09.2011] Sverige mener at DLD er unødvendig
- [18.04.2011] EU vil endre DLD
- [04.04.2011] Datalagringsdirektivet vedtatt
I sin rapport sier EU-kommisjonen at direktivet kan true personvernet. Det varsles derfor en ny bred høringsrunde med sikte på endringer. Målet er å få på plass et forbedret regelverk med høyere sikkerhetskrav og bedre prosedyrer for håndtering av sensitive personopplysninger.
Ingjerd Schou (H) som var saksordfører for DLD-behandlingen på Stortinget sier at EUs evaluering av direktivet ikke medfører noen konsekvenser for innføringen i norsk lov.
- Det vil ikke påvirke denne runden. Men vi har tatt høyde for at endringer i ekomloven skal behandles i Norge på samme måte som tidligere. Det ligger i avtalen som er inngått mellom Ap og Høyre, sier Schou til digi.no.
Fra Stortingets talestol mente tilhengerne av datalagringen at DLD innebærer en klar styrking av personvernet. IT-minister Rigmor Aasrud (Ap) var en av mange representanter som anførte dette som et argument for direktivet.
EU-evalueringen viser tvert i mot at direktivet kan true personvernet. Men Høyres Ingjerd Schou avviser at dette gjelder den norske innføringen.
- Vi har innført minstekravet i datalagringsdirektivet og har faktisk strammet inn på en rekke områder som EU ikke har tatt høyde for, både med elektronisk og fysisk langring, kompetansekrav og autorisasjon knyttet til lagringen. Norge har gjort mye mer enn det EU hadde lagt opp til i utgangspunktet, sier en påskeferierende Schou på telefon fra utlandet.
Høyre-representanten hevder at endringene EU nå varsler allerede er ivaretatt i Norge gjennom kompromisset mellom Ap og dem.
- Endringene som EU kommer med oppfatter jeg i stor grad er ivaretatt i den norske lovgivningen, blant annet at det åpnes for kortere lagring av trafikkdata knyttet til e-post. Dette er data som politiet like gjerne kan sikre gjennom beslag av PC-er, sier hun.
- Kritikere vil mene at det er rart Norge ikke kunne vente to uker på EUs evaluering av direktivet.
- Jeg har ingen forståelse for det. Denne loven har ligget til behandling siden desember. Det får være grenser på sendrektighet. Vårt utgangspunkt har heller ikke vært datalagringsdirektivet, men at de norske lovene på området var helt uten kurs. Jeg er godt fornøyd med at vi endelig har fått på plass et norsk lovverk.
- Er det ingenting i evalueringen av endringer det kan være lurt å vurdere også med tanke på den norske lovtilpasningen?
- Det kommer alltid lure ting fra EU, så den muligheten holder vi åpen. Vi skal være ydmyk for å se om det også kan være ting vi kan endre.
Ingjerd Schou tar forbehold om at hun har fått med seg alt i EUs evalueringrapport. Hun har så langt bare rukket å få med seg EU-kommissær Cecilia Malmströms presentasjon fra dagens pressekonferanse og kommisjonens pressemelding.
- Med forbehold om at jeg har fått med meg alt, så har den norske lovgivningen allerede tatt høyde for sikring av data, lagring og sletting og en rekke andre prinsipper for personvern.
Les også:
- [05.09.2011] Sverige mener at DLD er unødvendig
- [18.04.2011] EU vil endre DLD
- [04.04.2011] Datalagringsdirektivet vedtatt