2018 ble et turbulent år der skandalene sto i kø for Facebook. Cambridge Analytica-avsløringen med misbruk av personopplysninger til påvirkning av demokratiske valg, andre sikkerhetshendelser og eksponering av persondata er bare noen eksempler.
Det har utløst svikt i selskapets omdømme, milliardsøksmål, grilling av selskapets toppsjef i USAs kongress og EU-parlamentet, samt en aksjekurs som stupte 40 prosent fra en topp i juli og ut året.
Lar seg ikke slette
Protestaksjoner som #DeleteFacebook der brukere anmodes om å slette kontoene sine har fått mer vind i seilene.
Bloomberg skrev denne uken at mange med Samsung-telefoner er opprørte etter å ha oppdaget at det ikke er mulig å slette Facebook-appen på enhetene.
Det stemmer at appen er pre-installert på en lang rekke Android-baserte smarttelefoner, og at disse ikke enkelt lar seg fjerne. I stedet får man et valg om å «deaktivere» appen. Hva det innebærer er mer uklart.
Gjelder mange telefoner
Fenomenet er imidlertid verken nytt eller begrenset til Samsung. Eller Facebook.
Dette til tross for at mange nå deler sin frustrasjon og overraskelse i sosiale medier.
Pre-installerte apper som det er vanskelig å bli kvitt kommer i mange former og har eksistert i årevis. Programvare som følger med slik kalles gjerne «bloatware» hvis den oppleves som unyttig eller uønsket.
Blant pc-produsenter har pre-installert programvare ofte vært en kjærkommen ekstra inntektskilde, mer eller mindre til irritasjon for brukerne.
LG, Sony, Samsung, Huawei er bare noen eksempler på Android-produsenter med smartmobiler som kan ha Facebook-appen ferdig installert når du kjøper den ny.
Noen uttømmende liste finnes ikke. Det skal visstnok også variere både etter merke, modell, samt hvor telefonen er solgt.
Ifølge Bloomberg ønsker ikke Facebook å oppgi hvilke partnere de har for permanente apper, men opplyser at slike avtaler varierer både regionalt og etter ulike modeller.
Slått av, men ikke borte
En rask sjekk i vårt mediehus viser at Sony Xperia XZ2 og Samsung Galaxy S7 begge har Facebook-appen pre-installert, og at denne ikke lar seg slette – med mindre man da «rooter» telefonen.
På Sony-modellen er det mulig å deaktivere appen. Den blir da «slått av», men ikke helt borte. Facebook Services er fortsatt aktiv på telefonen, også etter slik deaktivering. Det er uvisst hva denne kan gjøre, da tjenesten tilsynelatende ikke har tildelt noen rettigheter.
Merk at dette på ingen måte er unikt for Facebook-appen. Google-apper som Google Maps og Gmail, 3D-skaper eller SwiftKey-tastatur er andre eksempler på apper som ikke lot seg fjerne i vår enkle undersøkelse.
En annen ansatt har Huawei Mate 20 Pro, der det er mulig å slette Facebook-appen, men fortsatt ligger det igjen Facebook App Installer, Facebook App Manager og Facebook Services, som bare kan deaktiveres.