Facebook har i lengre tid vært involvert i et ambisiøst prosjekt som tar sikte på å koble hele verden til høyhastighets Internett ved hjelp av droner. Nå har selskapet lagt planene på hylla, i alle fall delvis. Det melder Facebook i et blogginnlegg.
Årsaken til at selskapet nå trapper ned satsingen på det vidløftige prosjektet er at flere andre aktører nå har begitt seg ut på tilsvarende prosjekter med betydelige investeringer, noe som har gjort Facebooks rolle mer overflødig på feltet.
– Etter hvert som vi har jobbet med disse initiativene har det vært spennende å se at ledende selskaper innen rom- og luftfart har begynt å investere i denne teknologien også – inkludert design og konstruksjon av nye storhøyde-fly. Gitt disse utviklingene har vi besluttet å ikke designe eller bygge vårt eget fly lenger, og stenge anlegget vårt i Bridgwater, skriver Facebook.
Gir ikke opp luft-Internett
Det Facebook jobbet med ved Bridgwater-anlegget var den såkalte Aquila-dronen, som hadde sin første vellykkede testlanding for nøyaktig ett år siden. Dette er en autonom, soldrevet drone som er designet for å fly over jordoverflaten i en høyde på mellom 60.000 og 90.000 fot, det vil si mellom cirka 18.000 og 27.000 meter, høyere enn kommersiell lufttrafikk.
Meningen var at dronene skulle kretse rundt i sirkler med en diameter på rett i underkant av 100 kilometer og sende signaler ned til bakkestasjoner ved hjelp av lasere. Laserne fokuserer signalene i smale stråler akkurat der man vi ha dem, og skulle takle en overføringshastighet på flere titalls gigabit per sekund.
Selv om Facebook gir seg med dronesatsingen, skriver selskapet at de fortsetter satsingen på den generelle teknologien relatert til det luftbaserte Internett-prosjektet, HAPS-teknologien (high altitude platform station). Ideen her er å utvikle en kommersielt gangbar plattform bestående av både fly som kan fly i flere måneder av gangen, basestasjoner, tilgangspunkter og annen infrastruktur som skal bidra til å spre høyhastighets Internett.
Et annet ledd i Facebooks Internett-satsing er Terragraph, samarbeidsprosjektet med Qualcomm om å utvikle raske WiFi-nettverk i urbane områder i hele verden for å sikre bedre og mer effektiv tilgang til slike nett der hvor det befinner seg mange mennesker. Qualcomm har i denne forbindelse utviklet brikker som støtter 802.11ay-standarden, som opererer med en frekvens på 60 GHz og overføringshastigheter på opptil 20-40 Gbps over avstander på mellom 300-500 meter.
Les også: Slik lurer Google og Facebook deg til å skrote personvernet ditt »