Det føderale forvaltningsorganet i USA, FTC (Federal Trade Commission), er ifølge The Washington Post i forhandlinger med Facebook om en potensiell bot på flere milliarder dollar på grunn av personvernsbrudd.
FTC begynte etterforskingen av Facebooks brudd på personvern i mars i fjor etter Cambridge Analytica-skandalen der personlige opplysninger ble stjålet fra flere titalls millioner Facebook-brukere.
Rekordbot
FTC har ikke kommet med en offisiell uttalelse, og summen på boten er partene ennå ikke kommet til enighet om. Men ifølge The Washington Post har Facebook uttrykt bekymring over FTCs krav.
En bot på flere milliarder kan være fasiten når FTC omsider gjør opp med Facebook etter at en lang rekke med sikkerhetsbrudd har satt den personlige informasjon til brukerne i fare over en lengre periode.
Slik The Washington Post ser det har Facebook to valg:
- Facebook kan forhandle fram en avtale med de amerikanske myndighetene der de godtar å betale en bot, samt å gjøre visse nødvendige endringer på forretningspraksisen. Avtalen må så bli godtatt av en dommer. En eventuell avtale kan dessuten bety innføring av regler som medfører økt kontroll for å forsikre seg om at Facebook holder seg innenfor retningslinjene.
- Facebook kan velge å ta opp kampen direkte mot FTC i retten. Hvis disputten ender opp i den føderale domstolen, mener analytikere at dette kan skade begge parter; med Facebooks fremste ledere sårbart plassert i vitneboksen, mens FTCs autoritet over teknologiselskaper blir undergravet.
Det vil uansett bli den største boten FTC har pålagt et teknologiselskap noensinne. Rekorden har Google innehatt da de ble bøtelagt med nesten 200 millioner kroner i 2012.