MOBIL

Færre bruker mobilen bak rattet

De siste to årene har det vært en nedgang i ulovlig mobilbruk blant sjåfører, viser ferske tall fra Utrykningspolitiet (UP).

Det har vært en nedgang i ulovlig mobilbruk bak rattet langs norske veier de siste årene, ifølge en fersk UP-undersøkelse.
Det har vært en nedgang i ulovlig mobilbruk bak rattet langs norske veier de siste årene, ifølge en fersk UP-undersøkelse. Foto: Gorm Kallestad/NTB
16. sep. 2024 - 14:40

UP la mandag fram en veikantundersøkelse , som tar utgangspunkt i en telling langs norske veier i perioden mars-mai i år.

31.740 sjåfører ble observert. Av disse var det 2,4 prosent som brukte mobiltelefonen på ulovlig vis, hovedsakelig for teksting eller lesing.

Til sammenligning var tallet 3,6 prosent i tilsvarende undersøkelse i 2019, mens tallet var 2,9 prosent i undersøkelsen fra 2022.

I undersøkelsen kommer det fram at mobilbruk bak rattet er høyest blant tungbilførere, altså kjøretøy over 3,5 tonn.

– Som sjåfør er det viktig å ha oppmerksomheten rettet mot trafikken og sørge for at bilbeltet er riktig festet på alle i kjøretøyet. Dette er to enkle og effektive sikkerhetstiltak man alltid skal huske på før og under kjøreturen, sier UP-sjef Knut Smedsrud i en pressemelding.

Halvparten av niåringene bruker sosiale medier, og tilnærmet alle 13-åringer, viser undersøkelsen Barn og medier 2024.
Les også

Blåser i aldersgrensen: Halvparten av norske niåringer bruker sosiale medier

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.