Ansatte i Spotify vil ha tariffavtale. Tre svenske fagforeninger har sendt en felles begjæring om forhandlinger med ledelsen om en kollektiv avtale.
Om partene ikke blir enige kan de ansatte gå ut i strek. Det melder Dagens Nyheter, som skriver at fagforeningene har fått vind i seilene under techkrisen med pågående nedskjæringer og krav til effektivisering.
Musikkstrømmetjenesten varslet tidligere i år at de kutter 6 prosent av staben, som betyr at rundt 600 personer mister jobbene sine. Dagen etter oppsigelsesvarselet gikk ut ble Spotifys første fagforeningsklubb dannet.
– Den svenske partsmodellen er et konkurransefortrinn for svenske bedrifter og ikke et hinder. Vi håper å kunne forklare og overbevise Spotify om det, sier forbundsleder Martin Linder i Unionen.
Unionen er Sveriges største fagforening, som organiserer 690.000 medlemmer i privat sektor. Sveriges Ingenjörer og Akavia er også med å sette press på Spotify i felles forhandlinger.
Det skjer et par uker etter at de samme fagforbundene varslet felles kamp om å få på plass tariffavtale også hos betalingsgiganten Klarna.
Spotify-gründer Daniel Ek: – De fleste vil mislykkes, det er innovasjonens natur
Tvist om nattarbeid
Spotify har ved Stockholm-kontoret lenge drevet med nattarbeid, som ledd i et uttalt behov om beredskap for å kunne løse utfordringer som ikke kollegene i USA eller andre tidssoner kan fikse.
Ifølge teknologinettstedet Breakit så omfatter det totalt 250 ingeniører ved hovedkontoret, men for at skiftarbeidet skal være lovlig krever det en kollektivavtale eller dispensasjon fra arbeidsmiljøloven. Spotify prøvde seg med sistnevnte, men fikk blankt nei.
Det svenske tilsynet Arbetsmiljöverket nedla i februar forbud mot nattarbeidet. Spotify har svart med å ta striden til domstolen, ifølge Dagens Industri.
En av de som er fornøyd med at fagforeningene tar opp felles kamp om tariffavtale, er Henry Catalini Smith, tillitsvalgt og leder av den nye fagforeningsklubben i Spotify.
– Jeg er veldig glad. Det har vært seks tøffe måneder med hardt arbeid. Det er ikke over ennå, men dette er en viktig milepæl, og det er vanskelig å se for seg noe annet enn at vi kommer til å lykkes, sier klubbleder Smith til Breakit.
Flere hundre ansatte i Spotify Sverige skal ha meldt seg inn i den nyopprettede klubben, som en direkte konsekvens av nedskjæringene som ble varslet i januar. Det viser et tidligere innslag i Sverige Radio.
Musikkstrømmetjenesten hadde ved inngangen til året drøyt 10.000 heltidsansatte, inkludert om lag 1850 medarbeidere i Sverige.
Digitalt skjold gjør det vanskeligere for telefonsvindlere