KARRIERE

Får ikke mer i lønn og sier opp

Det er økende mangel på jobb, men når IT-selskapene nekter å gjenta lønnsracet under dotcom-årene, øker antallet dyre oppsigelser.

18. okt. 2006 - 10:57

IT-ledigheten har falt fort gjennom hele året og med en ledighet på 1,4 prosent sier Aetat nå at det er generell mangel på IT-folk. Dette rammer nå både selskapene i IKT-bransjen og IT-avdelinger i alle norske organisasjoner.

For de ansatte er dette gode nyheter, men ledere som husker dotcom-årene blir nervøse av slike lave ledighetstall. Mye av årsaken til at det gikk så galt i dotcom-årene skyltes nettopp mangelen på ansatte.

Når kundene og investorene stod i kø utenfor døren, reagerte mange IT-selskapene med å jekke opp lønningene for å sikre seg nok folk. Og når det ble enda vanskeligere, firet de på kravene og ansatte mange uten utdannelse. Det var kanskje hovedårsaken til at så mange selskaper kollapset så hardt og fort.

Men en gruppe av de store og mellomstore IT-aktørene digi.no har snakket med inisisterer på at dette ikke gjentar seg nå. Vi lærte, sier både Steria, Accenture og en mellomstor aktør som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

- Lønningene stiger forsiktig, men vi går ikke inn i budkriger for å sirke oss folk, sier markedsdirektør i Steria, Anders Lindgren, til digi.no. Folk husker fremdeles dotcom-årene og alle makroøkonomiske tall indikerer moderat vekst fremover.

Vi har også et annet klart prinsipp: Vi reduserer ikke kravene til kompetanse. Enten skal vi får vi tak i toppfolk ellers så dropper vi det, sier Lindgren.

Lindgren har ansatt 70 nye så langt i år, men kunne ha ansatte mer hvis han hadde fått tak i folk, forteller han og får støtte fra Eirik Andersen i Accenture.

Årsaken til at lønningene ikke stiger er minst todelt. Den ene er at det ikke finnes en rekke nystartede selskaper som ikke tenker langsiktig. Den andre - og viktigere - er at de norske IT-ansatte har fått konkurreranse fra ansatte i lavkost-land. Ledere har et alternativ, noe de ikke hadde under dotcom-årene.

- Hvis vi ikke finner de riktige folkene, satser vi heller på bruk av ansatte vi har i ander land eller i India, forteller Andersen til digi.no

- Vi har ikke løftet lønningene, det er en kortsiktig løsning, det husker vi av alle godt, soer Andersen og peker tilbake til de store kuttene Accenture måtte gjøre i 2002.

Men når de ansatte ikke får høyere lønn og mange søker etter nye folk, får den lave arbeidsledigheten en annen og tung konsekvens: Folk bytter jobb i et mye høyere tempo, det bekrefter alle digi.no har snakket med.

- IT-bransjen har hatt en lav turnover i mange år, rundt 7-8 prosent av de ansatte slutter hvert år. Men det siste året har den økt og er nok nå oppe i 10-15 prosent, forteller IDC-analytiker Nils Molin til digi.no.

På direkte spørsmål bekrefter Steria og Accenture dette.

- Vår turnover har økt i løpet av året og er opp på 10 prosent. Dette gjør det tyngre å vokse, for du må både erstatte og rekruttere nye hoder, påpeker Lindgren.

Accentures informasjonssjef bekrefter at turnover har økt i år, men har ikke konkrete tall.

- Økt turnover er ikke bare negativt, påpeker Molin. Mange bedrifter har ikke fått inn nye ansatte på mange år og trenger nå en innsprøytning av unge folk. Men det er klart at rekruttering er dyrt. Den største konstanden kommer i form av tiden ledelsen bruker på selve prosessen. Etterpå kommer opplæring og lavere effektivitet hos den ansatte i oppstartsperioden.

Dette gjør at det nok for enkelte er fristende å sette opp lønnen. Særlig gjelder dette nok mindre selskaper som er i ferd med å miste viktige ansatte og oppleve stopp i kundeprosjekter eller interne IT-prosesser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra