KARRIERE

Får streike i Atea

Krangler om tariffavtale.

De El & IT-organiserte arbeiderne i Atea kan streike dersom de ikke blir enige med arbeidsgiveren om en overenskommst. Dermed kan det bli konflikt. Bildet er fra vekterstreiken for tre år siden.
De El & IT-organiserte arbeiderne i Atea kan streike dersom de ikke blir enige med arbeidsgiveren om en overenskommst. Dermed kan det bli konflikt. Bildet er fra vekterstreiken for tre år siden. Bilde: Terje Pedersen,ANB/All Over Press
12. mars 2013 - 08:52

SAKEN ER OPPDATERT MED KOMMENTARER FRA ATEA.

El & IT Forbundet, som er en del av LO, vant en knusende seier mot IT-selskapet Atea i arbeidsretten mandag. Der ble det slått fas at forbudet kan benytte seg av streikevåpenet for å støtte kravet om en overenskomst, tariffavtale, i bedriften.

Forhandlinger

Fagforeningen og Atea har forhandlet hos riksmeklingsmannen om opprettelse av en overenskomst, men har ikke klart å bli enige. Uenigheten stammer fra Ateas oppkjøp av Umoe IKT, som hadde en tariffavtale og var medlem i NHO.

Forhandlingsleder Jan Olav Andersen i El og IT Forbundet forteller til digi.no at det ble inngått en såkalt overgangsprotokoll for å videreføre en del rettigheter fra Umoe IKT inn i Atea.

Da fagforeningen krevde at det skulle opprettes en overenskomst eller tariffavtale så sto det norske IT-selskapet imot. De mente at overgangsprotokollen gjorde at det det var fredsplikt mellom partene, og at de El & IT-organiserte i Atea ikke kunne bruke streikevåpenet for å få opprettet en overenskomst.

– Denne strategien har nå arbeidsretten lagt i grus, sier forhandlingsleder Andersen til digi.no.

Eneste som har krevd avtale

Han forteller at partene neste uke vil treffes hos riksmeklingsmannen. Dersom de ikke blir enige kan det bli aktuelt med streik – i ytterste konsekvens.

El & IT Forbundet har ifølge Andersen mellom 150 og 160 ansatte i Atea, noe som tilsvarer rundt 10 prosent av de ansatte i Ateas norske virksomhet. De er den eneste fagforeningen som skal ha krevd en tariffavtale.

Gammel avtale

–Det er jo ikke hyggelig om det blir streik, sier Steinar Sønsteby i Atea til digi.no. Han er styreleder i den norske virksomheten, og var adm. direktør da Atea kjøpte Umoe IKT i 2011.

– Da vi slo sammen Umoe IKT og Atea hadde vi forhandlinger med de ansatte. Da inngikk vi en avtale, 13. april avtalen av 2011, som førte opp hvordan arbeidsforholdene skulle behandles for de Umoe-ansatte. Ett av punktene i avtalen var at de ikke skulle kreve tariffavtale, noe de har gjort, sier Sønsteby til digi.no. Arbeidsretten har nå gitt dem anledning til å bruke streikevåpenet for å få dette til å skje.

– LO krever en tariffavtale for de rundt 100 medlemmene de har hos oss. De har en avtale om arbeidsforhold, men ingen tariffavtale som gir dem adgang til avtalefestet pensjon (AFP), sier Sønsteby som opplever at LO gjør dette av prinsipielle grunner.

– Dette har pågått over flere år. Vi har jobbet for å redde de 400 arbeidsplassene i Umoe IKT, noe vi har gjort uten å gå til oppsigelser, sier Sønsteby som viser til at Umoe IKT nærmest var konkurs da de kjøpte opp selskapet.

–Men vi vil jobbe for at dette blir en bra prosess, så får vi se hvor dette ender, sier Atea-toppen til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.