KOMMENTAR: Tingenes internett er et uttrykk som brukes om bruken av Internett som kommunikasjonsmiddel mellom maskiner som ikke hører hjemme i kategoriene pc, nettbrett og mobiltelefon. I mange tilfeller vil denne kommunikasjonen ikke direkte involvere mennesker i det hele tatt. Kommunikasjon mellom smarte husholdningsmaskiner, som det har blitt vist fram mange av under denne ukens Consumer Electronics Show, er et eksempel på dette.
Tingenes internett lyder på mange måter forlokkende og åpner for ny og spennende funksjonalitet. Cisco kom denne uken med en rapport som hevder at et noe mer utvidet teknologiområde – Internet of Everything, som er forbindelsen mellom mennesker, prosesser, data og ting – kan generere en verdi på 4,6 billioner dollar for organisasjoner i offentlig sektor globalt det neste tiåret. Dette kommer i tillegg til andre fordeler som bedre informasjonstilgang, beredskap, personalsikkerhet og mye annet.
Men det er spesielt én faktor som kan virke ødeleggende for disse fantastiske mulighetene, nemlig at programvare i praksis aldri er feilfri. Alle disse tingene, som tingenes internett vil bestå av, vil avhenge av programvare, eventuelt fastvare. Det vil kun være et tidsspørsmål før det blir oppdaget sårbarheter som kan fjernutnyttes i disse produktene. Spørsmålet som da melder seg, er hvordan du får oppgradert programvaren i det smarte kjøleskapet, eller et mer kjent eksempel – smart-tven.
Joda, leverandøren kommer sikkert til å tilby et webbasert grensesnitt man kan benytte, men hvor lenge? Allerede i dag anses det av mange som et problem at sikkerhetsoppdateringer ikke tilbys til smartmobiler etter et år eller to.
Men dette er enheter som mange uansett skifter ut etter et par år. Hva da med enheter som man vil beholde i minst fem til ti år? Kommer elektronikkleverandørene til å gi ut sikkerhetsoppdateringer til disse så lenge, når man allerede ser at det ikke gjøres til to år gamle smart-tver? Det er vel heller tvilsomt.
Det sammen gjelder alle andre systemer som skal kunne kobles til Internett, fra smarthjem-systemer som kan brukes til å fjernstyre lys og varme i huset, til informasjons- og underholdningssystemene i bilen. Vil leverandøren fortsette å tilby oppdateringer til disse systemene også etter et tiår? Vil leverandøren fortsatt eksistere om et år eller ti? Eller skal man rett og slett forvente at disse systemene bare er kortvarig moro, selv om det ikke er noe galt med den fysiske delen av produktene? Og da har vi kun snakket om forbrukerdelen av tingenes internett. Helse, næringsliv, infrastruktur og mye annet vil også være berørt, men forhåpentligvis med noe bedre serviceavtaler enn det forbrukerne kan vente seg.
I så fall er man raskt over i det temaet som ble behandlet i en dokumentaren som ble vist på NRK denne uken, Planlagt kort levetid (tilgjengelig til 10. februar).
Les også:
- [28.10.2014] Selvsagt har den internett
- [17.10.2014] – Det handler om å gjøre planeten bedre
- [15.09.2014] Tingenes internett med batterifri radio?
- [17.01.2014] Smartkjøleskap ble spam-zombie
- [14.01.2014] Stenger bakdøren til flere rutere
- [14.01.2014] Google vil inn i hjemmet ditt