Fast-eide Interagon gjør fremskritt med sin søkebrikke. Brikken klarer å sammenligne og like mønstre i genstrukturer flere tusen ganger raskere enn en vanlig Pentium-prosessor, i følge Interagon.
Teknologien stammer fra forskningsmiljøet på NTNU i Trondheim tidlig på 90-tallet, og ble senere videreutviklet av Fast. Teknologien lå av ulike grunner flere år på is, men i fjor vinter skilte Fast ut teknologien i et eget selskap, Interagon, hvor Fast eier 25 prosent, mens finansmannen Erik Must og investeringsselskapet Alliance Venture eier resten.
digi.no omtalt brikkene og Interagons planer i april i fjor. (Se tidligere sak i boksen til høyre) Nå har Interagon kommet et viktige skritt videre.
Interagon har inngått allianser med andre selskaper og forskningsmiljøer for å utvikle søkebrikken videre. Nå har selskapet inngått en samarbeidsavtale med et stort, internasjonalt bioteknolgiselskap, forteller administrerende direktør Thomas Grünfeld i Integra.
- Vi har inngått et samarbeid med et stort amerikansk bioteknologikonsern, uten at jeg kan si noe mer om det, sier Grünfeld til digi.no.
Han vil ikke røpe hvilket selskap det er snakk om som følge av konfidensialitetsavtaler. Hovedpoenget med å inngå allianser med andre er å kunne utvikle teknologien videre og finne nye bruksområder, forteller han.
- Basisteknologien er i boks, men vi ønsker å utvikle teknologien videre. Vi ser et utall bruksområder. Da er det naturlig å inngå allianser med andre selskaper, sier han.
- Når ser du for deg at produktet kan kommersialiseres og masseproduseres?
- Det ligger nok noe frem i tid. Vi er et utviklingsselskap. Akkurat nå fokuserer vi mest på å inngå allianser og partnerskap med andre selskaper, sier han.
Prinsippet bak søkeprosessoren som Interagon kaller Pattern Matching Chip er følgende: I stedet for å bruke en generell PC-prosessor som kan utføre svært mange typer oppgaver, kan du lage én spesialisert brikke som er ekstremt flink til én type regneoperasjoner.
- Med vår søkebrikke kan du løse oppgaver som du ellers må bygge superdatamaskiner for å løse. Fordi prisen blir så mye lavere, vil vår brikke åpne for testing og forskning, sier Grünfeld.