DATASENTER

Knuser en seig myte: Norges fiber til utlandet holder så visst mål

Nå kan IT-gigantene bare komme og etablere datasenter i Norge. Alt ligger til rette for det.

Norge er verdens nest mest attraktive land å etablere datasenter i, ifølge en ny rapport. Fibersituasjonen er heller ikke så verst, mener flere sentrale aktører.
Norge er verdens nest mest attraktive land å etablere datasenter i, ifølge en ny rapport. Fibersituasjonen er heller ikke så verst, mener flere sentrale aktører. Bilde: Colourbox
15. juli 2016 - 08:13
Vis mer

Norge er blitt et klart mer attraktivt land å etablere datasenter i. Det går frem av en fersk rapport fra det globale eiendomselskapet Cushman & Wakefield.

Vi snuser nå på topplasseringen i hele verden, og er kun slått av Island i undersøkelsen Data Centre Risk Index for 2016.

Forrige gang rapporten forelå i 2013 havnet Norge på åttende plass. Året før det igjen på 12. plass. Vi rykker med andre ord stadig fremover.

At regjeringen senket elavgiften er en viktig årsak til at Norge klatrer. Men også innen måleparameteret tilgjengelig båndbredde mot utlandet, gis det en mye bedre plassering enn tidligere.

Nærmere bestemt har Norge gått fra en 19. til en 7. plass på kriteriet «International Internet Bandwidth», målt i megabytes per sekund, uten at det fremgår hvorfor.

digi.no har funnet årsaken etter å ha pratet med noen sentrale aktører i bransjen.

Dras mot Norden

Gisle M. Eckhoff er administrerende direktør i datasenterbedriften Digiplex. 

Han mener plasseringen i undersøkelsen er veldig positivt, og selskapet hans merker stigende interesse fra internasjonale aktører som snuser på Norge.

– Det er en myte at tilgangen på fiber og infrastruktur for internett ut av Norge ikke er bra nok. Det blir også selvforsterkende jo mer man snakker om det. Jeg tror ikke det har vært så galt. Mye har gått på oppfatninger uten rot i fakta, sier Eckhoff til digi.no.

Fiberveiene ut av Norge er langt bedre enn sitt rykte, mener Gisle M. Eckhoff i Digiplex. <i>Foto: Chris</i>
Fiberveiene ut av Norge er langt bedre enn sitt rykte, mener Gisle M. Eckhoff i Digiplex. Foto: Chris

Det er han ikke alene om å mene, noe vi kommer tilbake til lenger ned i saken.

Eckhoff deltok nylig på en stor datasenterkonferanse i Monaco. I møtet med de 2000 deltakerne opplevde han at mange var nysgjerrige på Norden og mulighetene som ligger der.

– Det er en underliggende og god stemning mot Norden, sier Digiplex-sjefen.

Felles front

Tilgang på fornybar energi, gunstigere beskatning, og lavere elavgift og lave strømpriser er noe av det som lokker. Eckhoff peker imidlertid på bedre koordinering som det kanskje viktigste som har skjedd på området.

– Før har hver enkelt kommune forsøkt å selge tomter og kraft, uten at det nødvendigvis har vært så koordinert. Abelia, IKT-Norge, Statkraft, sammen aktører som oss og andre trekker nå i samme retning når man taler om Norge i utlandet. Det skjer en veldig positiv koordinering. Samferdselsdepartementet har også gjort mye ved å koordinere på tvers innenfor den politiske verden, og ved å legge til rette for gode rammebetingelser. Nå ser amerikanske og asiatiske selskaper til Norge, mener Gisle Eckhoff.

Mener Norge fortjener plasseringen

Lavere elavgift er positivt, mener Knut Molaug i Green Mountain Data Centre. Arkivfoto. <i>Foto: Marius Jørgenrud</i>
Lavere elavgift er positivt, mener Knut Molaug i Green Mountain Data Centre. Arkivfoto. Foto: Marius Jørgenrud

Knut Molaug er administrerende direktør i Green Mountain Data Center, som har bygget kjempeanlegg på Rennesøy i Rogaland, samt på Rjukan.

Les om anlegget som er plassert dypt inne i fjellet i NATOs tidligere ammunisjonslager på vestlandet.

– Vi har jobbet aktivt mot Cushman & Wakefield (de som lager rapporten vi nevnte innledningsvis) i flere år. Jeg mener at vi nå begynner å nærme oss der vi burde være, sier Molaug om Norges andreplass i rangeringen.

Han mener at undersøkelsen tidligere har inneholdt feil. Og at Norge nå scorer mer riktig.

– En del forhold de har lagt til grunn tidligere var rett og slett feil, basert på misforståelser. Blant annet har de ikke brukt riktige indekser for strømpriser, men gammel statistikk. 

Selv er han usikker på om rangeringen gir norske datasentre eller Norge noen faktisk fortrinn i den internasjonale konkurransen.

– Rollen til disse meglerselskapene var viktigere tidligere, men er blitt redusert de siste årene. Jeg tror de store aktørene stort sett gjør sine egne vurderinger. Men dette setter Norge høyere på listen. Det er uansett ikke negativt, sier Molaug.

I årets undersøkelse har Norge plutselig inntatt posisjonen som 7. beste land, av de 37 som er med, på målekriteriet båndbredde mot utlandet. Mot en 19. plass for tre år siden.

Molaug setter dette i sammenheng med at TampNet kan ha aktivert større båndbredde på infrastrukturen sin i Nordsjøen.

Derfor går neste telefon til nettopp TampNet. Og ganske riktig:

Åpnet opp fiber over Nordsjøen

TampNet har over 2500 kilometer med undersjøiske fiberkabler, samt radiolenker og 4G-samband i Nordsjøen. I tillegg ha de infrastruktur også i Houston. <i>Foto: TampNet</i>
TampNet har over 2500 kilometer med undersjøiske fiberkabler, samt radiolenker og 4G-samband i Nordsjøen. I tillegg ha de infrastruktur også i Houston. Foto: TampNet

TampNet er den eneste aktøren som har fiber over Nordsjøen, og denne infrastrukturen er blitt åpnet opp for hele markedet.

Bakgrunn: Lokker med å unngå Sverige - klar med kommersiell fiber over Nordsjøen

– Vi har ganske mye fiberinfrastruktur i Nordsjøen, som primært har vært brukt i tilknytning til oljeplattformene. Men for halvannet år siden gjorde vi et strategisk oppkjøp. Plutselig fikk vi da to fiberføringsveier som lander i Storbritannia og fire landinger i Norge. Det betyr at vi har en veldig robust infrastruktur som er gjort tilgjengelig, sier administrerende direktør Per Helge Svensson i TampNet til digi.no.

Per Helge Svensson i TampNet mener det er en myte at Norge ikke har tilstrekkelig fiber ut og inn av landet. <i>Foto: pressefoto</i>
Per Helge Svensson i TampNet mener det er en myte at Norge ikke har tilstrekkelig fiber ut og inn av landet. Foto: pressefoto

Av samme grunn har selskapet etablert dette som et nytt forretningsområde kalt international carrier eller transitt. De selger mørk fiber både til telekomaktører og direkte til storkunder, og hevder å ha fått veldig god respons på dette.

– Vi er de eneste som har fiber over Nordsjøen. Produktet vårt er ganske unikt, selv om det er mange andre fiberaktører i Norge med infrastruktur som går via Danmark og Sverige, fortsetter Svensson.

Kapasiteten er tilnærmet ubegrenset, forklarer han.

– Vi kan tilby den raskeste forbindelsen mellom London og Stockholm, og mellom London og Oslo. Det er mange fiberpar i hver kabel. Kapasiteten er teoretisk ubegrenset. Vi kan sette på mer lys og oppdatere utstyret i hver ende. Med dagens infrastruktur kan vi dekke veldig mye av behovet de neste 5 til 10 årene.

Spesielt mener han at dette er attraktivt for datasentre som etablerer seg på Vestlandet. Da blir veien kort.

Så er han forsiktig med å røpe noe om hvor godt butikken, dette nye forretningsområdet, går for dem.

– Men det vil få en viktigere og viktigere rolle for oss. Vi har bare jobbet med dette, markedsføring og teknisk oppgradering av utstyret i halvannet år. Responsen i markedet har vært over all forventning, sier TampNet-direktøren.

De er ikke i forhandlinger med noen amerikanske IT-giganten for tiden, hvis noen skulle tro det, men Svensson bekrefter derimot at de har løpende dialog med alle relevante aktører i dette markedet.

– Mye innen carrier-markedet, og vi snakker også direkte med en del storkunder, samt jobber tett med datasentre for å lage diversitet. Helt separate, uavhengige føringsveier (eller redundanse, red.anm), sier han.

Vil knuse myten

INGEN SINKE: At Norge har for dårlig fiberinfrastruktur ut av landet stemmer ikke. Det er en myte, mener flere av ekspertene digi.no har pratet med. <i>Foto: Erwin Wodicka</i>
INGEN SINKE: At Norge har for dårlig fiberinfrastruktur ut av landet stemmer ikke. Det er en myte, mener flere av ekspertene digi.no har pratet med. Foto: Erwin Wodicka

Svensson har også lest rapporten til Cushman & Wakefield, og sier at det er på sin plass at Norge troner høyt oppe på en andreplass.

– Dessverre har en del datasentre brukt en del energi på å snakke ned infrastrukturen i Norge. Det er faktisk utrolig bra infrastruktur til Norge. Posisjonen Norge har med grønn kraft og kalde fjorder er også veldig bra.

At Google valgte Finland, Apple valgte Danmark (paradoksalt nok med datakraft levert fra Norge) og Facebook plasserte sitt anlegg i Sverige, mener han skyldes ene og alene at rammebetingelsene den gangen var annerledes.

– Nå som myndighetene har fjernet ekstraskatten på strøm har vi i utgangspunktet samme betingelser som våre naboland.

Neste gang en IT-gigant skal bygge datasenter i Norden, kan det meget vel bli Norge som går seirende ut i konkurransen, slik han ser det.

– Ja, ja, ja. Dette markedet er i full bevegelse. Her kommer det til å skje mye framover. Alt skal opp i skyen og store datamengder skal forflyttes.

I likhet med Digiplex-sjefen mener også Svensson i TampNet at det er en myte at Norge ikke har de rette forutsetningene med internettinfrastruktur inn og ut av landet.

– Det er rikelig med kapasitet, sammenfatter han.

Og om en stund kan det blir enda flere nettforbindelser sjøveien ut av Norge. Les om de heftige planene om ny transatlantisk fiber fra Mo i Rana til USA:

Dette er Midgardsormen: Vil knuse konkurrentene med disse utrolige fiberplanene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.