Google kunngjorde denne uken at det den 28. juni i år var ti år siden selskapet lanserte Google Earth, det første av selskapets produkter hvor brukerne enkelt kunne studere Jorden ved hjelp av relativt høyoppløst satellittbilder og et smidig brukergrensesnitt.
Keyhole
Utgangspunktet for Google Earth var Googles oppkjøp av Keyhole og selskapets Earth Viewer i 2004. Samme år kjøpte Google australske Where2 Technologies, som dannet grunnlaget for Google Maps, som også ble lansert i 2005. De to produktene har senere dratt betydelige veksler av hverandre.
Google Earth, som er et separat program som må installeres, ble svært populært. Selv om det også fantes lignende produkter på denne tiden, blant annet Nasas World Wind, så hadde Googles produkt en kombinasjon av bildemateriell, hurtighet og innovasjonstakt som førte til at svært mange tok den i bruk, enten bare for å leke seg eller til langt mer seriøse aktiviteter.
Siden 2005 har Google Earth blitt lastet ned mer enn to milliarder ganger.
Les også: Ti år med Google Maps
Naturreservat
Blant disse var Sean Askay, mannen som har skrevet Googles blogginnlegg om tiårsdagen til Google Earth. I 2005 var han masterstudent ved University of California, Riverside, som har overoppsyn med blant annet naturreservatet James Reserve i det sørlige California.
For blant annet å studere livet i fuglekassene som var blitt satt ut i naturreservatet, hadde universitetet installert en rekke automatiske kameraer og andre sensorer i disse.
Det Askay gjorde allerede i 2005, var å integrere disse kameraene med Google Earth og bygge en virtuell representasjon av hele reservatet, slik at man i programvaren kunne «fly inn» mot fuglekassene og se live video og temperaturdata fra innsiden av kassene. En noe nyere utgave av prosjektet vises i videoen nedenfor.
Dette prosjektet ble oppdaget av ikke ukjente Vint Cerf, som har jobbet som internettevangelist hos Google siden 2005. I 2007 ble Askay ansatt som medlem av Google Earth-teamet. Wired publiserte et langt intervju med Askay i går, hvor blant annet mulighetene for å kombinere Google Earth med virtuell virkelighet og kunstig intelligens, diskuteres.
Leste du denne? USA åpner for skarpere satellittbilder
Kartlag
En sentral del av Google Earth-funksjonaliteten har hele tiden vært muligheten for å velge forskjellige kartlag, enten offentlige kartlag – fra blant annet Wikipedia og Nasa– eller kartlag basert på ikke-offentlige data.
I løpet av de ti siste årene har Google Earth blant annet kommet med stjernekart, kart over havbunnen, brukerskapte 3D-bygninger og fotografier, samt historiske satellittbilder.
Etter hvert som webteknologien og nettleserne har utviklet seg, har mye av det som var unikt i Google Earth, også blitt tilgjengelig i Google Maps. For eksempel fikk de felles satellittbilde-database allerede i 2006. Muligheten for 3D-visning av bygninger og landemerker kom i Google Maps i 2010.
Les også: Uber kjøper kartteknologi fra Microsoft
Maps
Dermed får nok mange av dem som tidligere sverget til Google Earth, dekket behovene sine i Maps-tjenesten. Så i dag er det nok dem med mer spesielle behov som bruker Google Earth. I januar i år ble også den mer avanserte Pro-utgaven gratis å bruke.
Den tilbyr blant annet verktøy for måling av 3D-bygninger, utskrift av høyoppløste bilder, samt HD-opptak av virtuelle flyturer.
Offline: Lover bedre Google Maps uten nettilgang
Voyager
I forbindelse med tiårsjubileet har Google kommet med en nytt kartlag i Google Earth som kalles for Voyager. Dette viser hvor man finner det nyeste eller mest interessante bildematerialet, både fra Street View, satellittbilder og byer gjenskapt i 3D.
Også en rekke norske byer, mellom Kristiansand i sør og Tromsø i nord, er tilgjengelige i 3D-visning.