JUSS OG SAMFUNN

Fem statsråder besøkte Opera

Men bare én av dem har prøvd nettleseren.

15. feb. 2010 - 14:54

OPERA SOFTWARE/OSLO (Digi.no): Statsminister Jens Stoltenberg inviterte i sin nyttårstale til en bred samfunnsdebatt om hva slags næring og kunnskap Norge skal leve av i fremtiden.

De neste dagene vil regjeringen besøke en rekke gründerbedrifter. Først ut var Norges siste store IT-selskap, som ikke er solgt til utlandet.

For å vise alvor av planene møtte i dag regjeringen mannsterke opp. Stoltenberg hadde med seg ikke mindre enn fire statsråder.

- Vi skal lære av bedrifter som har lykkes, slik Opera har gjort. Vi er allerede imponert over mangfoldet av mennesker som jobber her, sa Stoltenberg.

Sammen med næringsminister Trond Giske, kommunalminister Liv Signe Navarsete, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og fornyingsminister Rigmor Aasrud fikk statsministeren i dag en gjennomgang av nettleserteknologien til Opera Software.

Etter å ha hilst på utviklere i selskapet, bar det inn i selskapets «showrom», der statsrådene ble vist hvor mange som bruker Opera Mini verden over, akkurat nå.

Her lærte de at mobilutgaven av nettleseren, Opera Mini, er det første møtet med internett for mange brukere i utviklingsland. Giske spurte om Opera samarbeider med Telenor i forbindelse med telegigantens friske satsning i India.

- Vi samarbeider med teleoperatører verden over, men Telenor er blant de vi har hatt mest samarbeidsproblemer med, svarte strategidirektør Rolf Assev.

Ironisk nok ble Operas teknologi startet i forskningsavdelingen til nettopp Telenor for seksten år siden. Telenor trodde imidlertid ikke på prosjektet, og lot det leve videre utenfor selskapet, i bytte mot overskuddet de neste fem årene.

- De burde bedt om aksjer i stedet, for det ble ingen overskudd i begynnelsen, smilte Assev.

- Vi har alltid hatt tøff konkurranse, men det tror jeg også er noe av grunnen til at vi har fått mange dyktige folk som har vært med på å slåss med de store gutta. Det er stimulerende å være underdog, mente Assev.

Nettlesermarkedet i dag består bare av Apple, Google, Microsoft, Firefox og dem, fortalte Assev. Hvordan skal Opera klare seg i det markedet?

- Jeg tror en del operatører ønsker å være uavhengige av disse gutta, de ønsker å ta full kontroll over brukermarkedet selv. Og noe må vi gjøre riktig. For hver dag laster 500.000 mennesker ned vår nettleser.

Hva betaler brukerne? ville statsministeren vite. – Ingenting, svarte Assev.

- På desktop tjener vi penger ved at brukerne søker på Google. Vi deler inntektene fra annonsene som vises i Googlesøket. Det tjener vi 100 millioner kroner på. I året.

Inntektene er ikke like store på mobil, men dette forventer Opera vil vokse på sikt.

Ministrene ble utfordret til å fortelle hvilken nettleser de selv benytter. Kun Giske av statsrådene ga inntrykk for at han hadde et bevisst forhold til en mobil nettleser.

- Jeg bruker Safari på mobiltelefonen og Internet Explorer på PC-en, sa Trond Giske.

IT-minister Rigmor Aasrud innrømmet som eneste statsråd at hun bruker Opera, men bare når hun låner datterens datamaskin.

På jobben bruker hun IE, akkurat som Stoltenberg, Halvorsen og Navarsete.

Tilrettelegger

- Jeg er stolt over at det går an å lage så spennende produkter i et land hvor det skal være så vanskelig å skape noe nytt. Jeg mener det beviser at det faktisk er mulig. Vår rolle er å legge forholdene til rette, sa Stoltenberg.

Opera har imidlertid gjort mest selv for å legge forholdene til rette for å lykkes. I kampen mot store monopolister reiste de for to år siden til Brüssel for å prate med konkurransemyndighetene i EU.

- Det har vært vanskelig for oss å bryte gjennom i nettlesermarkedet på PC. Der har Microsoft hatt monopol. Med Windows får du også Internet Explorer, sa teknisk sjef Håkon Wium Lie.

Opera vant som kjent frem, og fra februar vil Windows-brukere få opp et valg om ulike nettlesere på sine maskiner.

Mange har etterspurt en klarere IT-politikk fra regjeringen. digi.no benyttet anledningen til å spørre statsministeren:

- Hvordan skal regjeringen sørge for at vi får flere norske it-suksesser som Opera?

- Det ene er å lage gode vekstvilkår for å starte norske bedrifter. Det handler om mange ting, som å gi mange god utdanning. Debatten vi nå starter om ”arbeid for samarbeid” handler nettopp om hvordan vi kan styrke utdanningssystemet og sørge for mindre frafall i skolen, slik at man får flere med kunnskap og kompetanse til å starte bedrifter.

- Så handler det om å ha orden i økonomien, lav rente og orden på kronekurs. Vi har også mange virkemidler, som jeg ikke tror Opera har benyttet seg av.

Stoltenberg viste til Innovasjon Norge og statlige virkemidler som innskuddsstipend og etablererstipend for nystartede bedrifter.

- Vi må også stimulere de store selskapene til å satse på forskning, slik at det blir knoppskyting ut av selskapene. Det er viktig med med samarbeid mellom det offentlige og privat virksomhet i Norge, mente kommunalminister Liv Signe Navarsete.

Under møtet ble det også pratet om regjeringens satsing på åpne standarder, og ønsket om å frigi offentlige data fra Statens kartverk. Dette er to områder som Håkon Wium Lie i Opera ivrer sterkt for. Dette kommer vi tilbake til i en egen artikkel.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra