James Damore bekrefter at han har fått sparken som ingeniør ved Googles hovedkvarter i Mountain View, melder blant annet Reuters og Bloomberg.
Det skjer etter at han i forrige måned forfattet et omstridt dokument med tittelen «Googles ideologiske ekkokammer», som først skal ha sirkulert internt i bedriften og deretter gikk viralt.
Ifølge forfatteren har menn forutsetninger som gjør dem bedre dataprogrammerere. Kvinner, derimot, «har mer åpenhet for følelser og kunstneriske områder framfor ideer». Han hevder også at den lave kvinneandelen blant IT-topper har biologiske årsaker.
Dokumentet på vel 3 000 ord har vekket en ladet debatt i USA om mangel på mangfold i IT-bransjen, og kritikere har stemplet innholdet som sexistisk, skriver NTB.
Ikke enig
Det synet ikke deles av alle. Her er fire akademikere som tvert imot mener at mye av det forfatteren tar opp er korrekt.
– Som en kvinne som har jobbet i akademia og STEM-fagene (science, technology, engineering, mathematics), synes jeg verken at dokumentet er støtende eller det minste sexistisk. Jeg mener det er et godt skrevet dokument, som ber om høyere toleranse for ulike meninger, og behandler mennesker som individer fremfor å basere seg på gruppetilhørighet, skriver kjønnsforsker med doktorgrad i nevrovitenskap fra University of York, Debra W. Soh på nettstedet Quillette.
Selv hevder Damore at Google har skapt en «politisk korrekt monokultur» som han mener opprettholdes ved å stilne kritikere.
– Fremmer skadelige kjønnsrollestereotyper
I går sendte Googles administrerende direktør Sundar Pichai en melding internt om saken, som også er publisert her.
– La meg understreke at vi er sterke tilhengere av at ansatte i Google har retten til å uttrykke seg, og mye av det som står i dokumentet er gyldig å debattere, selv om en stor overvekt av de ansatte i Google er uenige med det som skrives der.
Men videre skriver han at deler av det lekkede dokumentet bryter med selskapets etiske retningslinjer for ansatte gjennom å «fremme skadelige kjønnsrollestereotyper på arbeidsplassen».