RESULTATERFINANS

Finanskrisen gir røverkjøp på nettet

Dollaren har steget i verdi, men netthandelen øker likevel.

2. nov. 2008 - 12:15

Til tross for finanskrisen øker netthandelen. Nordmenn har for alvor forstått at bredbånd strekkes over landegrensene.

- Hvis du greier å orientere deg, finnes det nok islandske nettsider hvor du kan gjøre et kupp nå, sier førsteamanuensis og netthandelekspert, Peder Inge Furseth, ved Handelshøyskolen BI til NTB.

Første halvår i år økte importen av pakker fra USA med 132 prosent mot samme periode i fjor. Også importen fra andre land vokser. Pakkeimport fra EU har økt med 10 prosent, viste tall fra Posten AS i august.

Undersøkelsen viser videre at handel på nettet har økt kraftig. Produktene som er mest etterspurt er elektronikk og IT-utstyr, tett etterfulgt av klær, sko, musikk, film, bøker og reiser.

- Norske kunder er de raskeste i verden til å ta i bruk ny teknologi i handlingsøyemed. Netthandel har vokst kraftig det siste året. Spesielt fra USA bestiller vi mye, sier Furseth.

Siden undersøkelsen i august har netthandelen fortsatt å øke jevnt.

- Vi var spent på om finansuroen og utviklingen i dollarkursen ville påvirke netthandelen, men veksten bare fortsetter, sier direktør for presse- og medierelasjoner i Posten, Kjell S. Rakkenes, til NTB.

Han forklarer at trenden startet da dollarkursen var lav. Han tror folk er blitt vant til å gjøre gode kjøp på nettet, og de er flinke til å finne nye billigmarkeder.

- Den svake dollaren var en katalysator. Men på nettet er det ingen forskjell i å handle fra USA, Island eller Storbritannia. Vi ser nå at pakkevolumet øker fra Europa. Handelen derfra har nå økt med nærmere 50 prosent, sier Rakkenes.

Dollaren har nå steget. Dermed er ikke amerikansk nettkjøp så lukrativt lenger. Men i England er det krisestemning, pundet går ned, og Rakkenes har merket en økning i netthandel derfra.

- Folk ønsker å handle billigst og best mulig. Internettet gir muligheten for å shoppe der hvor det er billigst til enhver tid, sier han.

Posten forventer derfor en kraftig økning i julenetthandelen.

Et annet moment er nedlastingsvarer. Mange nettsteder tilbyr nå for eksempel leie av filmfiler. Her er det store svingninger i pris alt ettersom hvilket land tjenesten kommer fra, og effekter av den globale finansuroen.

- Det er en effekt av valutaendringer som gjør at det kan bli billigere å kjøpe fra utlandet nå. Spesielt siden bredbånd er blitt allemannseie er det lettere å leie blant annet filmer, sier Furseth.

På flere amerikanske nettsteder kan nordmenn nå leie nedlastingsfilmer for rundt 2 dollar. Det samme gjelder for nedlasting av musikk, men her er tilbudene vanskeligere å finne fram til. For eksempel er det mye billigere å laste ned musikkfiler fra den amerikanske varianten av iTunes enn den norske. Problemet er at det kreves en amerikansk adresse.

- Mange bedrifter prøver å styre markedet med å ta en pris som er tilpasset landet hvor kjøperen bor, sier Furseth.

Det er mest småpakker nordmenn kjøper. Noe av grunnen er at grensen for fortolling ligger på 200 kroner, men en annen viktig grunn er trygghet.

- Mange kunder er opptatt av å kjøpe fra norske nettbutikker. Kunder føler sikkerhet i at det finnes en norsk detaljhandel geografisk i nærheten der defekte varer fysisk kan leveres tilbake, sier Furseth.

Han mener en viktig del av netthandel er muligheten til å returnere varer.

- Folk må ta med seg den sunne fornuften når de handler på nettet. Det er litt for lett å gi fra seg kredittkortnummeret, men hvis du er forsiktig er netthandel ganske trygt, sier Rakkenes i Posten. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.