En artikkel i finansmagasinet Forbes tar for seg analytikeres vurderinger av hvordan krisen i USAs finanssektor kan tenkes å slå ut blant de største IT-selskapene.
Konsensus går ut på at alle – IBM, HP, Sun, Cisco og Oracle nevnes spesifikt – vil merke det til en viss grad, men at noen, for eksempel IBM og Cisco, er bedre forberedt eller mindre utsatt enn andre. Store markedsandeler utenfor USA innebærer bedre muligheter til å opprettholde omsetningen. Selskaper som i større grad lever av tjenester enn av maskinvare, er også mindre utsatt for nedgang innen finanssektoren.
I forrige uke forklarte en undersøkelse gjennomført av analyseselskapet Forrester at mens 43 prosent av alle store selskaper la opp til kutt i IT-investeringene i år, var andelen blant de store finansselskapene 49 prosent. Dette skulle allment sett tyde på ekstra problemer for programvarehus der 10 prosent til 30 prosent av omsetningen, ifølge Citigroup, i snitt går til finanssektoren.
De som står for den mest avanserte teknologien, innen både maskin- og programvare, er allment sett mest utsatt for nedsmeltingen av finanssektoren.
En annen allmenn tendens som slår inn, er at de sterke vil spise de svake. I nedgangstider er det godt å ha en stabil kundekrets og en stor slump med likvider. Det er vondt å være en oppstart med gjeld.
Med andre ord: Store aktører med en spredt portefølje kommer til å kjøpe opp nisjeaktører i trøbbel. Dette kan komme til å ryste Silicon Valley, heter det.
Blant dem som synes svært utsatt, er Sun, der finansselskaper har vært gode kunder for store og avanserte servere. Sun har satset mye på tjenester, men disse står stadig for bare 40 prosent av omsetningen, mot 60 prosent for IBM.
En av dem Citigroup mener varsellampene kan blinke for, er Oracle. De anslår at 15 til 20 prosent av Oracles omsetning går til de store innen finans. Oracle kunngjør sitt resultat for august-kvartalet i kveld, og ventes å kunngjøre dårligere vekst enn tidligere antatt innen omsetningen av nye lisenser. Citigroup understreker samtidig at Oracle er solide, og at programvareinvesteringer knyttet til pågående prosjekter antakelig ikke vil bli kuttet.