BEDRIFTSTEKNOLOGI

Finsk Linux-by valgte Windows i stedet

Etter et høyt profilert forsøk med Linux har den finske byen Turku tegnet en stor avtale med Microsoft. Tilfellet er ikke enestående.

2. juli 2003 - 08:08

I oktober 2001 fikk den finske byen Turku internasjonal publisitet på grunn av et stort anlagt forsøksprosjekt for å finne ut av om det ville lønne seg å bytte ut Windows og Microsoft Office med Linux og OpenOffice på samtlige av kommunens 5000 PC-er. Dette var rett etter kunngjøringen om Microsofts nye lisensbetingelser. Kommunen så for seg besparelser på flere millioner mark.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

I går kunngjorde Microsoft at de hadde tegnet store kontrakter med myndighetene, ikke bare i finske Turku, men også i tyske Frankfurt og i Latvias hovedstad Riga. I alle tre tilfeller dreiet det seg om hard konkurranse mellom Windows og Linux.

Tilfellet med Turku er heller ikke enestående for Finland, hjemlandet til Linux-opphavet Linus Torvalds. Det skyldes ikke mangel påp erfaring. Den internasjonale utgaven til storavisa Helsingin Sanomat skrev i mars i fjor at hele den finske statsadministrasjonen med sine 147.000 PC-er vurderte en tilsvarende overgang fra Windows til Linux, og så for seg besparelser på opptil 26 millioner euro per år. Dette ikke helt sannsynlige regnestykket forutsatte at de årlige driftsutgiftene per PC ble redusert fra anslagsvis 200 euro til under 25 euro. Et stort anlagt forsøksprosjekt skulle teste antakelsen.

I Microsoft Magazine for mai i år ble det kunngjort en rekke finske Windows-avtaler som tyder på at forsøkene med Linux som Windows-alternativ på PC-er har falt heller uheldig ut. Det finske utenriksdepartementet valgte Windows XP for sine 2000 PC-er – og Windows Server 2003 på 120 servere. Universitetet i Turku valgte Windows for 4000 PC-er og servere. Kommunene Espoo og Pietersaari – som begge fulgte Turku kommunes Linux-forsøk på nært hold – undertegnet Windows-kontrakter for til sammen 200 servere og 3300 PC-er. I tillegg kom en rekke Windows-avtaler med private selskaper, blant dem Tapiola forsikring og Nordea bank.

Etter en rekke høyt profilerte forsøk i offentlig sektor i Europa med Linux som klient-system, er foreløpig München den eneste store kontrakten Linux kan skilte med. (Se artikkelen München kaster trolig ut Windows.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.