2G

Fire år før 2G-stenging: 70 prosent av IoT-enhetene i Telenor-nettet støtter kun 2G

Drøyt 900.000 2G-enheter må skiftes ut innen utgangen av 2025.

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen er ikke bekymret for avglemte 2G-enheter når 2G-nettet slukkes fra 2026, og all IoT-kommunikasjon må over på annen teknologi. Bildet er tatt i forbindelse med en 5G-presentasjon i 2019.
Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen er ikke bekymret for avglemte 2G-enheter når 2G-nettet slukkes fra 2026, og all IoT-kommunikasjon må over på annen teknologi. Bildet er tatt i forbindelse med en 5G-presentasjon i 2019. Foto: Håvard Fossen
30. mars 2022 - 07:58

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen sier at rundt 70 prosent av de nær 1,3 millioner IoT-enhetene som er registrert i mobilnettet deres, kun støtter 2G. Hvis de ikke skiftes ut, vil de slutte å fungere når 2G-nettet etter planen stenges ved utgangen av 2025.

«Dumme telefoner» er blitt et aldri så lite livsstilsstatement – det er rundt 80.000 2G-mobiltelefoner igjen i mobilnettet til Telenor. Det aller meste av 2G-enhetene som ennå er aktive, er imidlertid ikke telefoner, men «IoT-dingser» som brukes til styring av vann- og avløpssystemer og gatelys, målere og sensorer i industrien, kjørebok-applikasjoner i transportsektoren, innbruddsalarmer, trygghetsalarmer, fotlenker og fjernstyring av hytteovner – for å nevne noe.

Det er altså mye som kan gå galt dersom disse enhetene ikke byttes ut med 4G- og 5G-utstyr før 2025 er omme. Men nedleggingen av 2G-nettet har vært varslet siden august 2014, så de aller fleste som eier IoT-enheter eller selger maskin til maskin-kommunikasjon, er klar over at 2G-utstyret de måtte ha, snart går ut på dato. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Tror utskiftingen skyter fart

Etter at sluttdatoen for 2G-nettet ble annonsert, har dessuten 3G-nettet blitt slukket. Bjørn Amundsen forteller at da 3G-nettet ble stengt, skjøt utskiftingen av 3G-enheter i mobilnettet fart, og gikk veldig raskt mot slutten – ned til de siste 10 prosentene.

Da Inside Telecom skrev om stengingen av 3G-nettet i desember 2020 var fremdeles flere hundre tusen 3G-enheter virksomme i mobilnettene, få uker før stengingen skulle utføres.

At utskiftingen ikke gikk helt til null, skyldes trolig at mange 3G-enheter også kunne fungere på 2G-nettet, og Telenor hadde rundt nyttår om lag 90.000 3G-enheter i mobilnettet sitt, ett år etter at de siste delene av 3G-nettet ble lukket.

Bjørn Amundsen sier at Telenor ikke har noen statistikk på i hvilken takt dagens 2G-enheter skiftes ut, men basert på erfaringene fra slukkingen av 3G-nettet, er han ikke bekymret for at det skal være mange av dem i drift når 2G-nettet er historie fra 2026.

– Vi har blant annet hatt fysiske møter med så og si alle kommunene i Norge om 2G-stenging og kobbernedleggelse, og vært tydelige på at de må skaffe løsninger som ikke går på fastnett, men som støtter trådløse nett med 4G og 5G, sier han.

Styringen av gatelysene i Oslo kommuniserer via 3G-modemer, og kan bli påvirket når 3G-nettet snart slukkes. Det er fremdeles mer enn 200.000 3G M2M-enheter i drift.
Les også

3G-nettet er i ferd med å slukkes, men ennå er flere hundre tusen 3G-enheter i drift

Analyserer 2G-bruken

Heller ikke Telia – som har langt færre kun 2G-enheter enn Telenor i sitt nett – er bekymret for at eiere av 2G-enheter ikke skal rekke å skifte dem ut.

– Vi høstet en del erfaringer i forbindelse med 3G-slukkingen. Vi gjør kontinuerlig analyser for å holde oversikt over bruken av 2G-nettet. På den måten kan vi se hvem som har 2G-enheter i bruk når slukkingen nærmer seg, og varsle dem i god tid om at de har utstyr som kommer til å slutte å virke. Det fungerte godt i forbindelse med 3G-slukkingen, og vi har allerede vært i kontakt med noen av de store bedriftskundene våre, sier Heiki Neskvern, ansvarlig for radiokvalitet og løsninger i Telia.

Han sier at Telia kommer til å konsentrere seg om sine største M2M-kunder i første omgang, i tillegg til at 2G-slukkingen vil være et tema når man inngår kontrakter med nye kunder.

Ifølge Neskvern er det rundt tre prosent av enhetene i Telia-nettet som har brukt 2G-nettet det siste året. Tallet inkluderer også enheter som støtter 4G.

Han ser ikke bort fra at det kan være vanskelig å komme i kontakt med noen av eierne til 2G-utstyr før slukkingen, men regner med at de fleste vil få det med seg gjennom meldinger fra operatørene og annen varsling og oppmerksomhet rundt 2G-slukkingen i tiden framover. Neskvern sier Telia vil jobbe for å være tidlig ute med sin varsling, og at kundene skal få god informasjon om slukkingen.

Bjørn Amundsen poengterer for øvrig at selv om 2G-nettet er planlagt stengt ved utgangen av 2025, så kan det bli utsettelser, slik man så i forbindelse med stengingen av 3G-nettet. Der var endelig stengingsdato satt til utgangen av 2020, mens de siste delene av 3G-nettet likevel var i drift flere måneder etter dette. Det er imidlertid ikke tatt noen avgjørelser om dette.

– Nkom ønsker å bidra til en god overgang ved utfasingen av 2G i løpet av 2025. Dersom du har enheter som kun har støtte for 2G, så vil de ikke fungere når nedstengningen er gjennomført. Har du spørsmål rundt dette, ta kontakt med din utstyrleverandør, sier seksjonssjef Inger Vollstad i Nkom.
Les også

Nkom forbereder stengingen av 2G-nettet i 2025

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.