TELEKOM

Fire Telenor-ledere permitteres under Vimpelcom-gransking

– Vi har ingen grunn til å tro at våre ledere har vært involvert i den påståtte korrupsjonen.

Juridisk direktør (fra v.) Pål Wien Espen (t.v.) er nå fristilt fra sin stilling i Telenor. Her sammen med tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og den avsatte styrelederen Svein Aaser i kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget i januar.
Juridisk direktør (fra v.) Pål Wien Espen (t.v.) er nå fristilt fra sin stilling i Telenor. Her sammen med tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og den avsatte styrelederen Svein Aaser i kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget i januar. Bilde: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
NTB
12. nov. 2015 - 08:47

Telenor tar finansdirektøren og juridisk direktør ut av stillingene mens konsernet gransker Vimpelcom-saken. Også to tidligere styremedlemmer i det russiske konsernet fristilles.

Telenor vil med dette unngå at det blir sådd tvil om uavhengigheten til Vimpelcom-granskingen som konsernet har bestilt av Deloitte. De fire lederne, hvorav to i konsernledelsen, har alle hatt å gjøre med Telenors minoritetseierskap i Vimpelcom. Alle beholder lønn og andre betingelser mens de er fristilt.

– Vi har ingen grunn til å tro at våre ledere har vært involvert i den påståtte korrupsjonen i Vimpelcom, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor i en pressemelding.

Finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen har ifølge konsernsjef Sigve Brekke gjennom sine funksjoner i konsernet ytret bekymringer over «det som har foregått i Vimpelcom i lengre tid».

Aa sier til Aftenposten at han tar beslutningen om fristillelse med ro, og at han har opptrådt korrekt.

– Nå skal jeg bidra til at de undersøkelsene som det jobbes med, blir gjennomført på en så god måte som mulig.

Korrupsjonssiktede Jo Lunder: – Jeg føler jeg har gjort det jeg kunne >>

Deltok på kontrollhøringen

Espen har gjennom flere år hatt en sentral rolle i Telenors håndtering av Vimpelcom-saken og var med som var bisitter til daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser under Vimpelcom-høringen i kontrollkomiteen. Der har Baksaas i ettertid vedgått at han holdt tilbake vesentlig informasjon.

Aaser måtte gå som styreleder fordi han mistet tillit hos næringsminister Monica Mæland (H), mens Baksaas nå er helt ute av konsernet etter at han tidligere denne uka sa fra seg en rådgiverstilling og flere styreverv.

Espen er imidlertid forfremmet til en av toppostene i Telenor-konsernet, og tiltrer som konserndirektør for asiatiske partnerrelasjoner, skriver Klassekampen.

Han har selv ikke ønsket å kommentere Vimpelcom-saken eller kontrollhøringen. Det har ikke lyktes NTB å få kommentar fra Telenor.

Gullpensjon til Baksaas: Får mer enn 3 millioner i året >>

Flere tiltak

Fridtjof Rusten og Ole Bjørn Sjulstad satt begge i styret som Telenors representanter. De framholder i en børsmelding at også de har bidratt til at «bekymringer om Vimpelcoms investeringer i Usbekistan er tatt videre på korrekt måte».

– Nå stilles det likevel spørsmål om hvordan Telenor har håndtert bekymringer knyttet til Vimpelcoms investering i Usbekistan. For å undersøke dette har styret iverksatt flere tiltak, inkludert en uavhengig gjennomgang som utføres av Deloitte, sier Brekke.

Til E24 skriver Sjulstad at han mener det er riktig for ham å tre ut av sin stilling i Telenor-konsernet så lenge undersøkelsene pågår.

– Dette for å sikre at det ikke skal kunne stilles spørsmål ved den uavhengige gjennomgangen. Jeg vil selvfølgelig fortsatt stille meg til disposisjon for Deloitte og relevante myndigheter slik at alle spørsmål i denne saken kan bli belyst så grundig som mulig, skriver han videre.

– Understreker alvoret

Næringsminister Mæland tar beslutningen til etterretning.

– Dette understreker på ny alvoret i saken, sier hun.

Det som synes å være det store uavklarte spørsmålet i Vimpelcom-saken, sett med norske øyne, er hva Telenor-ledelsen visste eller mistenkte om korrupsjon i forbindelse med Usbekistan-framstøtet. For Økokrim er det dessuten helt sentralt for å avgjøre om Telenor eller enkeltpersoner eventuelt skal straffeforfølges.

Baksaas har medgitt at han hadde opplysninger han ikke ga komiteen. Men hva disse opplysningene går ut på, er hemmeligstemplet og derfor ikke offentlig kjent.

Stortinget krever hele sannheten om Vimpelcom-skandalen >>

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra