BEDRIFTSTEKNOLOGI

Firefox 4 med raskere webgrafikk til alle

Nå kan Mozillas nye nettleser lastes ned.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. mars 2011 - 14:49

Mozilla lanserte i dag Firefox 4, den største oppdateringen av nettleseren på nærmere tre år.

Den nye versjonen av nettleseren fra Mozilla inneholder en mengde nyheter. Mange av nyhetene er riktignok funksjonalitet som allerede i enkelte andre nettlesere, så det kan virke som at Mozilla i ganske stor grad har sett på hva konkurrentene har fått til og plukket gode ideer derfra.

Det betyr ikke at Mozilla ikke har hatt noen egne ideer. Den mest interessante er den omfattende støtten for maskinvareakselerert grafikk. Allerede i november 2009 demonstrerte Mozilla denne teknologien.

Firefox 4 utnytter både Direct2D og Direct3D i Windows, XRender i Linux og OpenGL i Mac OS X for å vise både 2D- og 3D-grafikk, i tillegg til video. Det betyr at genereringen av grafikken i stor grad skjer i skjermkortet, som kan gjøre dette langt mer effektivt enn CPU-en. Også Internet Explorer 9 og de nyeste versjonene av Google Chrome kan gjøre dette, men Firefox 4 har så langt den mest omfattende støtten.

For mens Microsoft har argumentert med at en moderne nettleser krever et moderne operativsystem og dermed har latt være å støtte Windows XP med IE9, tilbyr Firefox 4 maskinvareakselert grafikk også på denne gamle, men fortsatt mye brukte plattformen.

Firefox 4 støtter dessuten 3D-grafikkstandarden WebGL, bare slått av Chrome. I utgangspunktet er denne basert på OpenGL ES 2.0-grensesnittet, men på Windows-maskiner hvor det ikke er installert OpenGL-driver, vil Direct3D benyttes via Googles ANGLE-teknologi.

Når det gjelder GPU-akselert 2D-grafikk, er ikke støtten for 2D-canvas og akselerert sammensetting (compositing) aktivert i Chrome 10, mens dette støttes av Firefox 4. Dessuten utnyttes GPU-en til å oppnå raskere skrolling av websider og skifting mellom faner.

For å få størst mulig glede av GPU-støtten (Graphics Processing Unit) anbefaler Mozilla at man installerer de nyeste skjermkortdriverne. Det finnes en del drivere som ikke fungerer godt sammen med Firefox 4. I de tilfellene vil den GPU-baserte akselerasjonen bli deaktivert. En oversikt finnes her.

I brukergrensesnittet er det ny funksjonalitet som man lett kan kjenne igjen fra for eksempel Opera eller Chrome. Menyen er nå samlet under en egen Firefox-knapp oppe i venstre hjørne for å gjøre brukergrensesnittet enklere, men det er mulig å skru på den klassiske menylinjen dersom man ønsker det. Firefox 4 støtter også festing av faner – det vil si at faner man aldri ønsker å lukke – for eksempel til webmailtjenesten – legges øverst til venstre i litt mindre faner enn de øvrige. I Firefox 4 kalles dette for applikasjonsfaner.

En annen nyhet er Panorama, som på norsk har blitt kalt for fanegrupper. Her kan definere ulike samlinger av faner, for eksempel etter tema, og deretter raskt få åpnet den samlingen som er mest aktuell der og da.

Firefox 4 støtter dessuten synkronisering av blant annet bokmerker og åpne faner på tvers av ulike maskiner. Dette inkluderer også mobilutgaven av Firefox.

Utvikling av utvidelser basert kun på vanlige webstandarder er nå mulig ved hjelp av Jetpack-teknologien. Dette skal gjøre det enklere å lage, installere og oppdatere slike utvidelser. Blant annet skal man ikke trenge å starte nettleseren på nytt etter en installasjon.

Under skallet har Firefox 4 fått en ny JavaScript-motor, JägerMonkey, som skal gi nettleseren et etterlengtet ytelsesøkning på dette området.

Firefox 4 inkluderer dessuten støtte for videoformatet WebM og bruk av SVG-filer som bilder og bakgrunner. Nettleseren inkluderer et programmeringsgrensesnitt for manipulering av lyden som spilles av via audio- og video-elementene.

Nettleseren støtter HTML5-parsing, noe som blant annet innebærer en standardisert håndtering av feil i HTML-dokumentene. Også HTML5-basert validering av skjemaer støttes, noe som på sikt kan redusere JavaScript-bruken i forbindelse med slike skjemaer.

Firefox 4 støtter dessuten HTTP Strict Transport Security (HSTS), en websikkerhetspolicy hvor webservere ber nettleseren om å opprette en sikker forbindelse (HTTPS) til webserveren.

Nettleseren er også egnet for bruk på Windows 7-baserte tavle-pcer, da den nå har fått støtte for flerberøringsskjermer.

Firefox 4 kan lastes ned fra denne siden. En mer komplett oversikt over nyhetene i nettleseren finnes her.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

denne siden vises en oversikt over hvor mange som har lastet ned Firefox 4 til nå. Ved å klikke på buen nederst til venstre kan man se nedlastingstall helt ned på kommunenivå, også i Norge. For eksempel ligger Sarpsborg på topp i Østfold med fem nedlastinger så langt. For øyeblikket lastes nettleseren ned cirka 3700 ganger i minuttet.

Firefox var i lang tid den mest brukte nettleseren blant digi.no-leserne, men har i løpet av det siste året blitt passert av Internet Explorer igjen. Dette skyldes ikke at Internet Explorer har fått en ny vår, men at det er Firefox som i størst grad har merket konkurransen fra Google Chrome. Likevel benyttes Firefox av mer enn hver fjerde besøkende på digi.no.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra