Mozilla skal etter planen lansere Firefox 6 (og Thunderbird 6) i morgen, men allerede er i alle fall den nye versjonen av nettleseren tilgjengelig for nedlasting fra Mozillas ftp-server.
Det har bare gått seks uker siden Firefox 5 ble gjort tilgjengelig, noe som betyr at mengden av nyheter i Firefox 6 er begrenset. Dette nye, forhøyede utgivelsestempoet er en del av Mozillas relativt nye strategi om å levere nye funksjonalitet så raskt som mulig. På samme tid reduseres betydningen av versjonsnumrene, siden det knapt lenger gis ut Firefox-utgaver med mindre sprang i versjonsnummeret.
Les også:
- [17.08.2011] Bedre Firefox for nettbrett
- [27.06.2011] Mozilla bryr seg ikke om store bedrifter
- [22.06.2011] Mozilla lanserer Firefox 5
Det skal være få visuelle endringer i Firefox 6. Det mest synlige er trolig at domenenavnet på nettstedet brukeren besøker, nå vises uthevet i adressefeltet. I tillegg skal nettleseren ha fått en ny «Web Developer»-meny. Utviklingsrelaterte elementer har blitt flyttet hit.
Firefox 6 har fått støtte for flere nye eller oppdaterte webteknologier. Dette inkluderer det nyeste utkastet til WebSockets-protokollen og API-et, window.matchMedia og EventSource.
Inkludert er også ScratchPad, et interaktivt miljø for JavaScript-prototyping.
Dessuten loves det en del stabilitets- og ytelsesforbedringer.
De aller fleste er nok tjent med å vente med å laste ned Firefox 6 til den er offisielt utgitt, eller kanskje aller helst til Firefox oppdaterer seg selv.
Større endringer kan ventes i Firefox 7. Disse er ventet å bli gitt ut den 27. september. Trolig rekker Mozilla å gi ut både Firefox 8 og 9 innen utgangen av året.
Det er foreløpig ikke så mye som er kjent om nyhetene i de framtidige utgavene, men Mozilla har den siste uken presentert noe av det som planlegges.
Den viktigste nyheten kommer i Firefox 7. Den er basert på et prosjekt som kalles for MemShrink, som handler om å redusere minnebruken til nettleseren betydelig.
I et blogginnlegg skriver Mozillas Nicholas Nethercote at mens minnebruken til Firefox ble redusert med versjon 3.x, så steg den igjen med Firefox 4. Dette skyldtes delvis mer funksjonalitet, men også overaggressiv tuning av heuristikk knyttet til datasaneringen til JavaScript og til dekoding av bilder.
Mozilla har flere mål med MemShrink. Det ene er å øke ytelsen til nettleseren. Dette oppnås først og fremst ved å forbedre cachingen av innhold.
Ved å redusere minnebruken vil også stabiliteten til nettleseren bedres, ved at den sjeldnere går tom for minne. Ifølge Mozilla er dette spesielt et problem med Windows-versjonen av Firefox, som er 32-bits og som dermed har tilgang på et relativt begrenset, virtuelt minne.
Det ytterste målet med dette er at færre Firefox-brukere klager over at Firefox er en storforbruker av minne.
Målinger Mozilla har gjort, viser at Firefox 7 ofte vil bruke mellom 20 og 30 prosent mindre minne enn tidligere utgaver, og i noen tilfeller så mye som 50 prosent mindre. Spesielt brukere som har mange faner åpne samtidig, vil oppleve lavere minnebruk med Firefox 7.
Resultatet av MemShrink kan allerede testes i Aurora-utgaven av Firefox. En betaversjon av Firefox 7 skal bli tilgjengelig tirsdag denne uken.
Arbeidet med MemShrink vil ikke avsluttes med Firefox 7, men skal bidra med ytterligere forbedringer i blant annet Firefox 8.
Firefox 8 vil også inkludere bedre håndtering av nettleserutvidelser som installeres av annen programvare. Dette skjer ofte uten at brukeren gir noe uttrykkelig samtykke om dette. Mengden av nettleserutvidelser kan påvirke ytelsen og minnebruken til Firefox i negativ retning.
Med Firefox 8 vil ikke nettleserutvidelser som blir installert av annen programvare, bli automatisk aktivert. I stedet vil brukeren bli spurt i hvert enkelt tilfelle. Inaktive utvidelser vil ikke lastes av nettleseren og påvirker dermed ikke ressursbruken.
Rett etter at brukeren har oppgradert til Firefox 8, skal nettleseren også vise en dialogboks hvor det foreslås at alle utvidelser som har blitt installert av annen programvare, deaktiveres. Brukeren kan i dialogboksen velge om noen av utvidelsene likevel skal være aktivert.