JUSS OG SAMFUNN

Fjerner siste rest etter Røys

Det eneste friprog-prosjektet regjeringen har frontet avvikles.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys og politisk rådgiver Jørund Leknes var et radarpar som i årene 2005-2009 innførte en preferansepolitikk for fri programvare.
Fornyingsminister Heidi Grande Røys og politisk rådgiver Jørund Leknes var et radarpar som i årene 2005-2009 innførte en preferansepolitikk for fri programvare. Bilde: Marius Jørgenrud
28. okt. 2014 - 16:22

Regjeringen varslet mandag at de legger ned tjenesten reiseregningen.no fra nyttår.

Dermed forsvinner det siste sporet av politikken som ble ført av tidligere

fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV).

Hun åpnet reiseregningen.no som regjeringens første og hittil eneste renskårne fri programvare-baserte tjeneste i 2008, med deling av kildekoden.

Røys lanserte en preferansepolitikk for fri programvare, men dette ble ikke videreført av ministrene som fulgte; Rigmor Aasrud (Ap) eller dagens regjering med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Nyere regjeringer har reversert også kravet om ODF som eneste godkjente dokumentformat ved utveksling av redigerbare dokumenter i dialogen med det offentlige, les åpnet for Microsoft, og helt nylig fjernet statsstøtten til Friprogsenteret i forslaget til statsbudsjett. Det ble en dødsdom for senteret.

Jørund Leknes <i>Bilde: Lena Johnsen</i>
Jørund Leknes Bilde: Lena Johnsen

Mot tvang

Jørund Leknes (SV) var politisk rådgiver for statsråd Røys i perioden 2005 til 2009, og gjorde seg bemerket som tilhenger av fri programvare og åpne standarder.

– Selvfølgelig var det en symbolhandling å utgi reiseregningen.no som fri programvare. Men det viktigste var at ansatte i offentlig eller privat sektor ikke skulle være tvunget til å bruke programvare som bare fungerte på én plattform, sier Leknes til digi.no.

Løsningen som reiseregningen.no erstattet var laget i Visual Basic og fungerte i sin tid bare på Windows.

Nedleggelsen av den seks år gamle tjenesten nå blir forklart slik:

– Dette skyldes at det ved nyttår må gjøres store endringer i dataene som styrer reiseregningen for at den skal fungere etter gjeldende regler. De ansatte i staten fyller nå ut sine reiseregninger gjennom en egen personalportal levert av Direktoratet for økonomistyring, skriver regjeringen i en pressemelding.

Lik, og ulik IT-politikk

Leknes er nå ute av rikspolitikken, men sier han følger med. De siste årene som lokalpolitiker med daglig jobb som utvikler i IT-bransjen. På mange områder er det tverrpolitisk enighet om IT-politikken som blir ført, men ikke alle, mener han.

– Det er liten uenighet mellom SV, Ap og Høyre om behovet for digitalisering av offentlig sektor, men kanskje litt forskjell på hvor høyt det snakkes om. SV har for eksempel viet et helt kapittel i arbeidsprogrammet til digitalisering. Et av områdene der det er en forskjell er prioriteringen av fri programvare. Ellers synes jeg både Rigmor Aasrud og det jeg så langt har sett fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har mye positivt i seg.

Så er det ikke sånn at offentlig sektor er ribbet for fri programvare-prosjekter. Slettes ikke. Det er bare å besøke Github så ser man mange prosjekter, både fra kommuner og enkelte offentlige etater, der kildekoden er delt, enten av virksomhetene selv eller innleide konsulenter.

– Det finnes nok ganske mye friprog som er utviklet i offentlig sektor og delt ut, men det har fått mindre oppmerksomhet enn reiseregningen, fordi det var et nasjonalt prosjekt som ble presentert av regjeringen.

– Synd og uklokt

Om kutt i støtten til Friprogsenteret sier Leknes at det viktigste for ham ikke er hvilke organer man benytter, men i hvilken grad det satses på friprog i offentlig sektor.

– Hva gjør man i stedet for Friprogsenteret? Er det sånn at alle virkemidlene som eksisterte forsvinner? Det er i så fall synd og uklokt for offentlig sektor.

Jørund Leknes er blant de som peker på Difi som en mulig arvtaker for et ansvar for noe tilsvarende.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra