MASKINVARE

Flash-gjennombrudd kan gi 1,5 TB i én «pakke». – Dette kan løse mange av utfordringene til datasentere

Western Digital og Toshiba hevder begge å stå bak gjennombrudd innenfor flashbasert lagring.
Western Digital og Toshiba hevder begge å stå bak gjennombrudd innenfor flashbasert lagring. Bilde: Western Digital / Toshiba (montasje: digi.no)
29. juni 2017 - 19:00

Utviklingen innenfor flashbasert lagring ser ut til å gå med rekordfart om dagen. I februar skrev vi at Toshiba har annonsert at de har begynt å sende ut flash-brikker med 64 lag og som lagrer tre bits per celle.

Western Digital kan nå stable 96 lag i sin BiCS4 3D NAND-brikke. <i>Foto: Western Digital</i>
Western Digital kan nå stable 96 lag i sin BiCS4 3D NAND-brikke. Foto: Western Digital

Nå har Western Digital annonsert en prototyp på en brikke hvor man stabler hele 96 lag oppå hverandre. Brikken er utviklet gjennom et samarbeid med Toshiba, og i følge en pressemelding fra Western Digital vil brikken i første omgang leveres i en utgave med 256 gigabit per brikke – og etter hvert opptil én terabit per brikke. Brikken er basert på Western Digitals såkalte BiCS4-teknologi, som er deres variant av 3D NAND – hvor man stabler minneceller vertikalt for å spare plass og øke lagringstetthet.

Ifølge Western Digital vil BiCS4 bli tilgjengelig i versjoner som kan lagre både 3 og 4 bits per celle (såkalt TLC – Triple-Level Cell og QLC – Quadruple-Level Cell). De første prøveeksemplarene vil bli sendt til produsenter i andre halvår, mens full produksjon blir først i 2018 en gang. 

Toshiba har også samtidig gjennom en egen annonsering sagt at de er klare med den første 3D-flashbrikken som støtter fire bit per celle (QLC). Toshibas QLC-teknologi vil ifølge selskapet selv gjøre det mulig å lagre opptil 768 gigabit (96 GB) per brikke, mot 512 gigabit for dagens TLC-baserte brikker.

Åpner for 1,5 TB i én enhet

Toshibas QLC BiCS Flash-brikke har 64 lag, og det skal gjøre det mulig å bygge en enhet hvor man stabler 16 slike 64-lags brikker oppå hverandre i én pakke. Det vil gi en total lagringskapasitet på 1,5 terabyte (TB).

Dette er en 50 prosent økning per pakke sammenlignet med produktet Toshiba annonserte i februar. Denne benyttet også 16 stablede brikker, men hver av brikkene hadde altså 64 lag og tre bit per celle i stedet for fire bit per celle.

– Introduksjonen av QLC-teknologi gjør det mulig å løse mange av utfordringene datasentere møter i dag, sier Greg Wong, grunnlegger av analyseselskapet Forward Insights i pressemeldingen fra Toshiba.

Toshiba er klar med det de hevder er markedets første QLC-baserte flash-brikke – altså en brikke hvor de lagrer fire bit per celle. <i>Foto: Toshiba</i>
Toshiba er klar med det de hevder er markedets første QLC-baserte flash-brikke – altså en brikke hvor de lagrer fire bit per celle. Foto: Toshiba

Han mener QLC-baserte SSD-er kan være et godt valg for å redusere strømforbruket og også plassbehovet. Kravene til lagringskapasitet har ifølge Wong gjort at man har tatt i bruk harddisker som veier mer per enhet, og dermed har det blitt stadig mer vanlig at 42U-rack er bare halvfulle – på grunn av for høy vekt, eller krav til strømforsyning. 

– Flashbaserte lagringsløsninger veier mindre og er mer energieffektive, noe som gjør det mulig for datasentere å utnytte rackkapasiteten.

Toshiba begynte å sende ut prøveeksemplarer av de nye QLC-baserte flashbrikkene tidligere i juni til produsenter av SSD-er og SSD-kontrollere. 

Vi har besøkt Norges største datasenter utenfor Måløy: Lefdal Mine – dette er veldig bra for norsk IT-bransje » (Ekstra)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra