Det at Apple-sjef Steve Jobs ikke er spesielt begeistret for Adobes Flash-teknologi, har blitt godt kjent i det siste. Han skal blant annet ha sagt at Flash, i alle fall for Mac, er full av feil og at programvaren er årsaken til de fleste av krasjene som Mac-brukere opplever.
Under et møte i januar med ansatte i Wall Street Journal, som har mye Flash-basert innhold på nettstedet sitt, skal Jobs ha tydd til kanskje enda sterkere ord. Det melder nyhetstjenesten Valleywag i en artikkel som WSJ.com lenker til.
Under møtet skal Jobs ha sagt at Flash er en storeter av CPU-kraft, en kilde til sikkerhetshull og ikke minst, en døende teknologi.
- Vi bruker ikke mye energi på gammel teknologi, skal Jobs ha sagt, før han sammenlignet Flash med utgående teknologier som diskettstasjonen, CD-en, gamle datamaskinporter og LCD-skjermer med CCFL-basert (Cold Cathode Fluorescent Lamp) bakgrunnsbelysning i stedet for LED (Light-Emitting Diode).
Jobs skal også ha sagt at batteritiden til tavle-maskinen iPad ville ha blitt redusert fra 10 til 1,5 timer dersom den hadde brukt prosessoren til å dekode Flash. Apple lover at iPad skal kunne brukes i ti timer under full bruk, inkludert videoavspilling.
Uansett er det liten tvil om at Adobes posisjon er i ferd med å bli utfordret på mange kanter for tiden.
Nettleserbrukere har allerede i mange år klaget over at Flash-baserte annonser på nettsteder fører at nettleseren nærmest kneler under belastningen - i alle fall dersom man åpner mer enn en liten håndfull sider i ulike faner. Med tanke på at det vanligvis bare er snakk enkle animasjoner, er det litt underlig at dette kan skje på selv kraftige, moderne pc-er.
Digi.no nevnte dette problemet for Adobes Flash-evangelist i Europa, Enrique Duvos, for snart et år siden. Han sa da at han var helt ukjent med dette problemet.
Adobe Flash Player har også blitt rammet av mange sårbarheter de siste årene. Men når Jobs nevner dette, kaster han store steiner i glasshuset han befinner seg i. Apples QuickTime-programvare ble av det danske sikkerhetsselskapet CSIS kåret til den største sikkerhetsrisikoen i 2007. Denne situasjonen ser ut til å ha blitt noe bedre med årene, for i fjor ga Apple bar ut tre sikkerhetsoppdateringen til QuickTime 7, mens antallet var åtte i 2007.
I likhet med Flash Player er QuickTime for de fleste en nettleserplugin som er nødvendig for å spille av enkelte typer innhold på websider.
På teknologifronten utfordres dessuten Flash Player av stadig mer HTML5-baserte løsninger, ikke minst fra Google og Apple. Microsoft kjemper også om noe av det samme markedet med selskapets Silverlight-teknologi, som i alle fall foretrekkes av mange Windows-utviklere. Den har heller ikke blitt rammet av særlig mange kjente sikkerhetshull.
Andre mener plugin-avhengig webinnhold er en styggedom som uansett bør unngås, ikke minst fordi dette vanskeliggjør mulighetene for å vise det samme innholdet på alle plattformer, noe som er en del av målet med HTML og andre webstandarder.