Flash var lenge assosiert med håpløse filmsnutter med masse bevegelse, blinking og tullball, tilsynelatende designet for å irritere vettet av enhver nettbruker, uavhengig av maskinvare eller nettilkobling.
De dagene er definitivt over, i hvert fall fra programmets side. Flash MX plasserer nå ansvaret på webutviklerne om å bruke verktøyet riktig, for det er enormt med muligheter utvover å imponere sine "seere" i denne pakken.
Vi har testet MX så smått de siste ukene, på en Windows-maskin som kjører Win98 (en merkelig stabil utgave av arten ;-)), utstyrt med en PIII 500 MHz med 384 MB 133 MHz RAM og et Matrox G400 Max Dualhead grafikkort.
Video
Det første som fanger interessen er videoimporten. Flash MX lar deg importere videofiler i komposisjonene, noe som er en ny og kjærkommen egenskap. På vår testmaskin la det seg endel begrensninger på filstørrelse, noe som kanskje er naturlig siden pakken er beregnet på web. Filene i tutorial-prosjektene er gjerne rundt 2 MB, og da vi prøvde på 200 MB og 90 MB krasjet programmet totalt. Med en Quicktime-fil på 16 MB gikk det nokså bra, selv om MX slet litt med hastigheten.
Importegenskapene for video er ganske snedige i og med at de gir mange muligheter for komprimering av lyd og bilde via Sorensons Spark-komprimering.
Video kan spilles av innenfra filen (embed), eller linkes eksternt, akkurat som at JPEG-bilder og MP3-filer kan lenkes til en URL utenfor komposisjonen.
Timeline
Timeline har fått en vanvittig overhaling, og er ifølge vår lokale Flash-apekatt en kilde til glede for enhver som har brukt tidligere versjoner av programmet.
Tekstblokker kan nå med et enkelt håndgrep separeres og animeres. Med distribute text to layers-kommandoen kan du dele opp ord og fordele dem over layers, deretter er det bare å animere til du blør.
Den magiske oppdateringen i Photoshop 6.0 med layer folders har nådd Flash (mulig kilde til ny Adobe/Macromedia-rettsak?) Kun en ting å si: Det funker akkurat like bra i Flashs timeline som i Photoshop.
Actionscripts
Actionscripts har fått en hel del nye elementer og skal vistnok nærme seg egenskapene til Coldfusion og Director.
Vi har ikke hatt tid til å teste dette så grundig, men det nye menyvinduet til actions/behaviours er oversiktlig og pent, egenskaper som går igjen for hele Flash MX.
Om du vil lese litt mer om alt som har skjedd med Actionscripts, anbefaler vi at du stikker nesen ned i sidene til New Architect eller i alle fall hardcore-testerne i WebMonkey, som har gått grundig gjennom programmet.
WebMonkey har også lagt ut en mengde skjermbilder som viser hvordan Flash MX ser ut når en kjører det i Mac OS X.
Med integrasjonen overfor ColdFusion og andre utviklerplattformer som J2EE og .Net har Flash for alvor fullført steget fra sukkertøy til seriøs applikasjonsutvikling på Internett.
Fete saker.