Ved midnatt torsdag skulle søknadsfristen for nye toppnivådomener løpe ut, men i siste liten har det oppstått uregelmessigheter i søkesystemet.
- Det er funnet en feil i programvaren. For å beskytte alle søkere og sørge for nok tid til å rette opp problemene har søknadssystemet blitt tatt ned, opplyser ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) i en pressemelding.
- Flaut
Uregelmessighetene blir ikke nærmere forklart. Søkefristen utsettes minst én uke, til midnatt fredag den 20. april (UTC).
- Dette er en teknisk flause, sier Steinar Grøtterød til digi.no. Han jobber som prosjektleder for søknader til de nye toppnivådomenene for Core Internet Council of Registrars.
Etter noen lange arbeidsdager skulle han i dag avslutte mer enn 20 søknader, som hver koster 185.000 dollar å levere inn til ICANN, men opplevde store tekniske problemer.
Klipp og lim
- Det er egentlig fantastisk at man har laget et opplegg hvor man først må logge seg inn via en Citrix-server, så inn i et eget søknadssystem hvor man må lime inn data fra egne dokumenter. Det er ingen API-er for å kommunisere med dette søknadssystemet.
For å illustere hvor slitsom jobben er, kan Grøtterød fortelle at hver søknad på nye toppnivådomener består av nærmere 300 sider.
- Det blir forferdelig mye copy og paste.
Seneste i går kveld opplevde han at det kunne ta tre-fire minutter for hvert felt som skulle legges inn, og like lang tid å laste opp vedlegg i løsningen.
Det krøkkete systemet skal være utformet slik av sikkerhetsmessige årsaker, men dette kunne vært gjort langt mer elegant, mener Core-konsulenten.
- Uoffisielt tror jeg at ICANN har valgt å gjøre det sånn for å ikke få så mange søknader.
Grøtterød forteller at Core er engasjert for å søke toppnivådomener for en rekke ulike språk, kulturregioner og byer. Deriblant Galicia (.gal), Scotland (.scot), .paris, .madrid og Barcelona (.bcn), for å nevne noen.
Dyrt
Foruten søkeavgiften på 185.000 dollar, som ICANN ikke refunderer dersom søknaden ikke blir innvilget, krever det sentrale domeneorganet også en årlig vedlikeholdsavgift på 25.000 dollar.
Og da er ikke konsulentutgiftene til håndtering av søkeprosessen tatt med. Ei heller prisen for teknisk drift.
- Det ligger fra 50.000 euro og oppover for jobben med å søke, pluss da en avgift for å drive det tekniske registeret, forteller Steinar Grøtterød.
Frislippet av nye toppnivådomener er den største endringen i internettets Domain Name System (DNS) noensinne, og ble offisielt kunngjort i juni i fjor. Siden 12. januar har det vært mulig å søke.
Det vil trolig komme flere tildelingsrunder senere, men når dette eventuelt vil skje er ikke kjent.
Stockholm søker
Tidligere torsdag skrev digi.no om at Stockholm har valgt å bruke noen millioner kroner på å sikre seg sitt eget toppnivådomene.
Den svenske hovedstaden gjør det i markedsføringsøyemed, både for turisme, mot egne innbyggere og for næringslivet, samt for å skaffe seg en bedre plassering i søkemotoren.
Ingen norske byer har valgt å gjøre det samme.
Les også:
- [22.11.2012] Et steg nærmere .cloud
- [16.08.2012] Protesterer mot nye toppdomener
- [14.06.2012] - Ubegripelig at ikke flere søkte
- [01.06.2012] Google søker minst 50 toppdomener
- [19.04.2012] Mistilliten til ICANN stiger
- [13.04.2012] Vil danke ut .com
- [13.04.2012] IBM-boks med «innebygd konsulent»
- [12.04.2012] Stockholm kjøper toppdomene
- [02.03.2012] Raser mot nye toppdomener
- [11.01.2012] Klar for auksjon av nye toppdomener
- [23.06.2011] Mange utfordringer med nye toppdomener
- [21.06.2011] Svindyre nye toppdomener