De siste ukene er det kommet flere rapporter om at Foxconn er i ferd med å miste produksjonsoppdrag fra Apple til en langt mindre konkurrent, Pegatron.
Medier ble satt på sporet av en kunngjøring fra Pegatron i forbindelse med en resultatframleggelse 9. mai: Selskapet gjorde rede for en omsetningsøkning på 31 prosent fra første kvartal i fjor, til 195 milliarder taiwandollar (38 milliarder kroner). Samtidig kunngjorde de at de ville øke sin arbeidsstokk i Kina med opptil 40 prosent i løpet av andre halvår i år. I dag har Pegatron 100 000 arbeidere ved sine produksjonsanlegg i Shenzhen, den samme byen som der Foxconn har sine største produksjonsanlegg.
Måneden før viste resultatframleggelsen til Foxconn en motsatt tendens: Omsetningen falt 19 prosent til 809 milliarder taiwandollar (158 milliarder kroner). I februar hadde Foxconn varslet rekrutteringsstans i Kina, begrunnet i svak etterspørsel etter iPhone 5.
13. mai kunne Reuters fortelle at Pegatron var i ferd med å forsyne seg av Foxconns «Apple pie». Financial Times fulgte opp dagen etter. I går publiserte Wall Street Journal en oversiktsartikkel der nye kilder bekrefter at Apple reduserer oppdragsmengden til Foxconn og gir Pegatron tilsvarende mer å gjøre.
Pegatron ble etablert i 2007 som en avlegger av Asus (se artikkelen Asus skal splittes i tre separate deler) og er siden fristilt som eget børsnotert selskap. De skulle opprinnelig produsere pc-er. De har hatt oppdrag for Apple siden september 2011 (se oversiktsartikkelen Android har erobret halve markedet fra august 2011). I motsetning til det denne artikkelen antok, dreide ikke Apple-oppdragene seg om iPhone 5, men om iPhone 4S, iPhone 4 og iPad mini.
Apple-sjef Tim Cook har varslet nye produkter i løpet av annet halvår. Det går hete rykter om nye lavt prisede iPhone. Ifølge kildene til Wall Street Journal er det nettopp nye, og rimelige iPhone som utgjør Pegatrons nye oppdrag for Apple.
Trass i en gasseksplosjon i et produksjonsanlegg i Shanghai i desember 2011 der 61 ble skadd, har Pegatron unngått tilsvarende søkelys på sine interne arbeidsforhold som Foxconn.
Flere forhold bidrar til å forklare at Apple flytter oppdrag fra Foxconn til Pegatron.
En faktor er pris: Foxconn er blitt presset til å tilby bedre lønninger og arbeidsforhold, og har prøvd å få Apple til å dekke noen av disse meromkostningene. Det har gitt Pegatron en mulighet til å konkurrere på pris. En analytiker sitert av Financial Times sier at Pegatron hadde en driftsmargin på 0,8 prosent i første kvartal i år, mot 2,8 prosent for Foxconn. HSBC-analytiker Jenny Lai sa til Reuters at Pegatron vinner oppdrag nettopp på grunn av sin prispolitikk.
En annen faktor er at Tim Cook legger langt større vekt på logistikk enn sin forgjenger Steve Jobs. Ved å styrke en alternativ leverandør, sprer han risiko. Med underleverandører som må konkurrere seg i mellom om pris og kvalitet oppnår Apple en mer pålitelig forsyningskjede.
En tredje faktor, som Wall Street Journal framhever, er at forbindelsen mellom Apple og Foxconn gjenspeilte et nært forhold mellom to intense og iltre personligheter. Steve Jobs og Foxconn-gründer Terry Gou traff tonen med hverandre og utviklet et nært personlig forhold. Tim Cook har ikke arvet dette forholdet, og ser forbindelsen til Foxconn utelukkende i logistikkperspektiv.
En fjerde faktor skal være at Foxconn i stigende grad skal ha latt seg frustrere over at Apple-produktene, særlig iPhone 5, blir stadig mer komplekse og utfordrende å produsere i de mengdene Apple forlanger.
Apple står for mellom 60 og 70 prosent av omsetningen til Foxconn. KGI Securities-analytiker Angela Hsiang sier til Wall Street Journal at Apple i år vil stå for over halvparten av omsetningen til Pegatron.