Likevel er antallet alvorlige hendelser redusert sammenlignet med 2020, ifølge Direktoratet for høyere utdanning og kompetanses (HK-dir) årlige rapport, melder Khrono.
Risikoen for brudd på informasjonssikkerhet og krenkelser av personvernet er på omtrent samme nivå som i 2021. Rapporten viser også at arbeidet med informasjonssikkerhet og personvern er styrket. At fremmede stater prøver å komme seg inn i systemene, skal være en av hovedutfordringene.
Ved NTNU i Trondheim opplever de 1500 dataangrep årlig, opplyser digital sikkerhetssjef Stian Husemoen ved NTNU til Khrono.
– En del av det vi opplever, er det vi kaller phishing-forsøk, altså svindel. Det vi frykter mest, er kryptovirus. Da kommer noen seg inn, krypterer innhold og krever løsepengevirus – gjerne store summer, sier Husemoen.
I rapporten fra HK-dir blir sektoren bedt om å være særlig oppmerksom på risikoen for løsepengevirus og statlig hacking.
– Dette er hendelser hvor skadevirkningene kan bli særlig store og sammensatte. Vi er også bekymret for alvorlige hendelser som følge av kompromitterte kontoer (innloggingsdata på avveie), skriver de.
Kraftig kritikk av dansk universitet: Programvare-oppdatering ga alle ansatte tilgang til jobbsøknader